ASML-donatie voor nieuw Casimir-instituut TU/e

Vice-president Research Frank Schuurmans van ASML (r) overhandigt een wafer aan TU/e-hoogleraar Martijn Heck, wetenschappelijk directeur van het EHCI, en TU/e-voorzitter Robert-Jan Smits (l). De wafer symboliseert de hightech cadeaus die de universiteit krijgt van ASML. Foto: Bart van Overbeeke.

Ter ere van haar 65e verjaardag heeft de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) twee hightech-apparaten gekregen van chipmachinefabrikant ASML. De apparaten zijn bestemd voor het fonkelnieuwe Eindhoven Hendrik Casimir Institute (EHCI), waarin fotonica en quantumtechnologie worden samengebracht.

De voorloper van TU/e werd opgericht in 1956, als tweede technische universiteit van Nederland na Delft. Dat is dit collegejaar dus 65 jaar geleden. Inmiddels is de onderzoeks- en onderwijsinstelling uitgegroeid tot middelgrote universiteit met meerdere onderzoeksinstituten.

Het nieuwste instituut is het EHCI, dat afgelopen maandag officieel van start ging. Het EHCI is vernoemd naar de Nederlandse natuurkundige Hendrik Casimir (1909-2000), vooral bekend van zijn werk op het gebied van supergeleiding en quantumfysica.

Specialistische machines

Om het nieuwe instituut en het 65-jarig bestaan van de TU/e te eren, doneert ASML twee specialistische machines. Volgens de universiteit is het Veldhovense bedrijf een van de belangrijkste partners van de instelling. Een van de aangeboden apparaten is een 'critical dimension scanning electron microscope', ofwel een CD-sem. Hiermee kun je op nanoschaal de afmetingen van lithografisch gemaakte fotonica-elementen controleren. Het tweede betreft een systeem voor 'direct laser write lithography'. Je kunt ermee micropatronen maken met een ultraprecieze laserstraal.

De universiteit verwacht dat de twee apparaten een belangrijke rol krijgen in het onderzoek naar toekomstige microchip-technologieën. Behalve de twee machines financiert ASML de inrichting van nieuwe studentenlabs en neemt het het onderhoud van de ASML-scanner van de TU/e voor zijn rekening. De totale waarde van de donaties bedraagt ongeveer 3,5 miljoen euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-09-08T15:45:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.