TU Delft ontwikkelt techniek voor bewijsfotografie

TU Delft en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) hebben een slimme techniek ontwikkeld voor bewijsfotografie bij sporenonderzoek. De FreeRef, een intelligente camera, legt afmetingen vast met een hogere betrouwbaarheid en voorkomt bovendien dat sporen verstoord raken. Zo is het niet meer nodig een liniaal langs een voetafdruk of bloedspoor te leggen.

Het team onderzoekers won met deze techniek de zogenoemde ‘Startup Challenge’ van het Q-Lab Rotterdam, de innovatieafdeling van de politieeenheid Rotterdam. De politie en het ministerie van Justitie en Veiligheid financieren en begeleiden de doorontwikkeling en opschaling van het product. De verwachting is dat de politie de FreeRef dit jaar nog in de praktijk kan testen.

Op een plaats delict moet elk spoor grondig onderzocht worden. Sporen die niet mee zijn te nemen of bewaren, zoals bloedspetters, worden met een liniaal in beeld gebracht om de omvang weer te geven. Het fotograferen van een plaats delict en de daar aangetroffen sporen en bewijsstukken is belangrijk voor het verzamelen van bewijs. 

Rommelig

'De plaats delict kan heel rommelig, klein of vol zijn. Met een liniaal moet je oppassen dat je geen dna verspreidt of sporen beschadigt als je de liniaal bij een nieuw spoor neerlegt', legt Arjo Loeve van de TU Delft uit. Bloedsporen op een plafond of muur zijn vaak lastig, net als andere sporen die je niet recht kunt fotograferen. Dan moet er een tweede persoon een liniaal bijhouden of een stickertje plakken. 'Met dit vraagstuk gingen we samen met NFI aan de slag', aldus Loeve

Resultaat is de FreeRef. De Delftse onderzoekers ontwikkelden hier het technisch ontwerp en de software voor. Bij de camera komt een opzetstuk dat laserstralen rondom het spoor schijnt. Daardoor zie je op de foto een aantal lichtpunten. De software meet vervolgens automatisch de afstanden en hoeken tussen deze punten, waardoor exact is te berekenen hoe groot het spoor is. De FreeRef kan zelfs de grootte van het spoor bepalen wanneer deze schuin is gefotografeerd.

De onderzoekers verzamelen nu ‘data‘ op het dna-laboratorium van het NFI om de FreeRef onder laboratoriumomstandigheden te testen en het apparaat verder te optimaliseren. Bij de Forensische Opsporing van de eenheid Rotterdam worden momenteel gebruikstesten gedaan zodat het ontwerp is aan te passen waar nodig. Mocht in Rotterdam het resultaat van deze nieuwe techniek positief uitvallen dan zal er mogelijk een uitrol naar de rest van de politie-eenheden plaatsvinden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-09-16T11:51:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.