KNMI deelt HPE-supercomputer met drie andere landen

Dit artikel delen:

Landschap met een geothermische rookveld bij Kerlingafjoll, IJsland

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) en de nationale meteorologische instituten van Denemarken (DMI), IJsland (IMO) en Ierland (Met Éireann) nemen begin 2023 een nieuwe supercomputer in gebruik. Hewlett Packard Enterprise (HPE) is na een aanbesteding als bouwer geselecteerd. De opdracht heeft een geraamde waarde van 9,3 miljoen euro. Het KNMI gebruikt nu nog een supercomputer van Bull.

Door dit samenwerkingsverband verwachten de vier meteorologische instituten dat de korte-termijnweersverwachtingen verbeteren. De supercomputer van HPE wordt geïnstalleerd en geëxploiteerd in IJsland en draait volledig op groene stroom door de energie van de IJslandse waterkracht en geothermische energiebronnen te gebruiken.

Naast het verbeteren van de weersverwachtingen is het doel de high-performancecomputer te gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek naar weersverwachtingen.

De vier nationale weerinstituten hebben zich verenigd in het samenwerkingsverband United Weather Centres-West (UWC-West). Door de gezamenlijke expertise en de gedeelde krachtige supercomputer van HPE is elk land in staat eerdere en nauwkeuriger weersverwachtingen te maken, luidt de belofte. De rekencapaciteit ten opzichte van de huidige supercomputer van het KNMI is bijna tienmaal groter. Door deze ruimere capaciteit is het maximale uit de mogelijkheden van de weermodellen te halen, daarbij gebruikmakend van meer data dan ooit tevoren, aldus het instituut uit De Bilt.

Klimaatverandering

De huidige supercomputer Bull B500 is bijna tien jaar oud. Bij de ingebruikname in 2012 telde deze hpc-machine 4.752 cores en beschikt het over een werkgeheugen van 9,5 terabyte ofwel 9.500 gigabyte. De maximale verwerkingssnelheid was 58,2 teraflop. De KNMI heeft nog geen exacte gegevens over de capaciteit van de nieuwe HPE-super vrijgegeven. Wel is duidelijk dat het een HPE Cray-systeem zal worden.

Gerard van der Steenhoven, hoofddirecteur KNMI, meldt dat het weer van vandaag in Ierland of IJsland morgen het weer in Denemarken of Nederland kan zijn. 'De UWC-West-supercomputer is zo groot dat dit korte-termijnweerbeeld in één keer is te berekenen met minder randeffecten dan in het verleden. Om zo de samenleving te voorzien van eerdere en betere verwachtingen en waarschuwingen. Dat is belangrijk omdat door klimaatverandering extreem weer steeds vaker voorkomt.’

Steenhoven noemt het verbond UWC-West een belangrijke stap in de samenwerking met andere Noord-Europese weerinstituten. Het is de intentie meer landen aan de samenwerking deel te laten nemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Digital Innovation

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-11-26T14:19:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.