Physicaprijs 2022 voor natuurkundige Ronald Hanson

Ronald Hanson.

Ronald Hanson, hoogleraar quantum computing en quantum-internet aan de TU Delft, heeft de Physicaprijs 2022 in de wacht gesleept. Volgens de Nederlandse Natuurkundige Vereniging heeft de groepsleider bij QuTech om meerdere redenen recht op deze prestigieuze prijs.

Hanson (1976) heeft op zijn gebied uitmuntend wetenschappelijk onderzoek gedaan, aldus de vereniging. Zo slaagde zijn team er in 2015 in twee elektronen op een onderlinge afstand van meer dan een kilometer met elkaar te ‘verstrengelen’. En drie jaar later wist zijn team een langdurige verstrengeling tussen twee quantumchips te bewerkstelligen.

Verstrengeling over grotere afstanden is natuurkundig een uitdaging vanwege signaalverlies. Chinese onderzoekers bereikten weliswaar langere afstanden, maar zij gebruikten glasvezelkabels en bleven binnenshuis.

Daarnaast speelt Hanson een sleutelrol in de Nederlandse quantumfysica-gemeenschap. Hij droeg bij aan de Nationale Agenda Quantumtechnologie en was onmisbaar bij het verkrijgen van financiële middelen uit het Nationale Groeifonds om dit programma daadwerkelijk te realiseren. Behalve als wetenschapper heeft hij ook als organisator en communicator zijn sporen verdiend.

Hanson won tal van wetenschappelijke prijzen zoals de Spinozapremie, de John Stewart Bell Prize, Noorderheide Prize en Nicholas Kurti European Science Prize. Zijn onderzoekscentra richten zich op het verkennen en beheersen van quantumverstrengelde toestanden. Doel is deze te exploiteren in toekomstige quantumtechnologieën zoals quantum computing en quantum-internet. Hanson is voorzitter van de raad van bestuur van Quantum Delta NL.

Rozen

Overigens gaat het pad van quantum-onderzoekers niet altijd over rozen. In 2018 dacht hoogleraar Leo Kouwenhoven met een groep fysici het bestaan te hebben aangetoond van een majoranadeeltje, een bouwsteen voor toekomstige generaties van quantumcomputers. Maar begin dit jaar moest de professor die ook het Delftse Microsoft Quantum Lab leidt, erkennen dat de metingen waarin hij het bewijs zag, bepaald niet solide waren.   

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij TU Delft

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-12-15T09:46:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.