Nederlandse delegatie toch naar techbeurs CES

Ondanks afzeggen van EZK-programma

De Nederlandse delegatie van startups en scale-ups reist rond het weekeinde toch af naar de techbeurs CES in Las Vegas. Maar het ministerie van EZK heeft het hele inhoudelijke programma rond de beursdeelname geschrapt. Behalve begeleiders gaan er ook geen hoge ambtenaren of demissionaire bewindslieden mee.

Dit heeft een woordvoerder van Economische Zaken vanmorgen bevestigd. Het wordt voor de bijna zeventig jonge Nederlandse techbedrijven die tijdens de CES act de presence geven, dus een ‘kale’ beurs. Dit betekent geen toespraken, lezingen, deelname aan seminars, meetups, bitterballen en selfies met prins Constantijn. De tech-Oranje, sinds juli 2016 Special Envoy voor TechLeap.nl, blijft thuis.

Inmiddels hebben ook drie startersbedrijven besloten vanwege de pandemie af te zien van deelname aan de fysieke CES. Zakenman Willem Drost, die de delegatie vanuit EZK begeleidt: ‘Ze kunnen wel als virtuele deelnemer de nodige contacten leggen en media exposure krijgen.’

Videoverbinding

Aandacht voor Nederlandse tech zal er zeker zijn, want nooit eerder won Nederland zoveel CES Innovation Awards. Dit jaar waren het er dertien, waar Nederland het in voorgaande jaren met één à twee prijzen moest doen.

Tegenvaller is wel dat de beurs die op 5 januari begint, het zonder een aantal belangrijke spelers moet doen. Groot is de groep bedrijven die afziet van fysieke aanwezigheid. Onder meer Amazon, Microsoft, Google/Waymo, Meta (Facebook), Twitter, Lenovo, AMD en AT&T sturen geen mensen. Intel beperkt zijn deelname tot een uiterste minimum. Gekozen is voor een ‘digital first’-benadering met zo goed als geen eigen mensen op de stand. Keynotes zoals die van GM-topvrouw Mary Barra gaan via een videoverbinding.

Het aantal stands dat helemaal leeg zal blijven, valt echter mee. In totaal 67 bedrijven hebben afgezegd. Volgens organisator Consumer Technology Association (CTA) komen 2.200 bedrijven hun innovaties tonen.

Veiligheidsmaatregelen

De beursorganisator heeft overigens een uitgebreide serie veiligheidsmaatregelen aangekondigd. Iedereen moet op de beursvloer een mondkapje dragen. Het luchtverversingssysteem is vernieuwd. De CTA zegt geen idee te hebben hoeveel mensen uiteindelijk naar Las Vegas zullen afreizen. Normaal worden 170.000 à 180.000 bezoekers geteld, waarvan 30 procent uit het buitenland.

Verwacht wordt dat vooral het aantal internationale bezoekers afneemt, nu met name grote ondernemingen als Microsoft en Google voornamelijk virtueel aanwezig zijn. Een goede indicatie vormt doorgaans de hotelprijzen. Grote hotels als Paris-Las Vegas, Bally’s en Strat zitten inmiddels onder de honderd dollar per nacht, zo meldt de Las Vegas Review-Journal.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-12-29T11:58:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.