Berkel en Rodenrijs krijgt satellietfabriek

Productie naar 100 satellieten per jaar

Satellogic zet in Berkel en Rodenrijs een nieuwe fabriek neer voor de bouw van aardobservatie-satellieten. Het Amerikaans-Argentijnse bedrijf denkt daar straks 25 satellieten per kwartaal te produceren.

Rinke Zonneveld, directeur van de regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter, noemt de komst van Satellogic ‘misschien wel de belangrijkste aanwinst’ voor het space cluster in Zuid-Holland in 30 jaar tijd.

Met Estec in Noordwijk kwam de lucht- en ruimtevaart in die provincie op gang. Inmiddels kent Zuid-Holland meerdere spelers op dit gebied. Viervijfde van alle Nederlandse activiteiten op gebied van ruimtevaart concentreert zich op het gebied rond Leiden (Airbus Defence & Space), Noordwijk (Estec, Avatar, West End, ETS), Den Haag (Airborne, Inmarsat) en Delft (TU Delft, Hogeschool InHolland, Marlink). Op Ypenburg werkt DragonFly aan een elektrisch vliegtuig.

Satellogic

De komst van Satellogic werd mede mogelijk door de inspanningen van het Netherlands Foreign Investment Agency. Het productie- en databedrijf voor aardobservatie-satellieten selecteerde een locatie van 4.700 vierkante meter in Berkel en Rodenrijs.

Het wordt voor Satellogic de grootste productiefaciliteit tot nu toe. Om de faciliteit in 2022 zo snel mogelijk operationeel te krijgen streeft Satellogic ernaar om ongeveer tachtig nieuwe medewerkers in dienst te nemen. Daaronder bevinden zich satellietbouwers, optische precisie-ingenieurs en technisch ondersteunend personeel. Satellogic heeft een kleinere productievestiging in Uruguay.

Wereldwijd wordt fors geïnvesteerd in ruimtevaartbedrijven. Hun satellieten worden onder meer gebruikt om foto's van de aarde te maken en radiosignalen te volgen. Soms hebben ze radars aan boord om door wolken te kijken. In 2020 werd 5,2 miljard dollar opgehaald, aldus PitchBook. Voor 2021 wordt een soortgelijk bedrag verwacht. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-12-31T11:59:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.