Bouwrobot maakt opmars

De bouw zal tot 2030 zo’n 306 miljoen euro in robots investeren. Bouwrobots - van drones en slooprobots tot 3d-betonprinters - winnen snel terrein op de bouwplaats en in de fabriek.

ABN Amro verwacht dat de markt voor robots in de Nederlandse bouwsector dit decennium met 227 procent zal groeien. De investeringen kunnen bijdragen om te voldoen aan de toenemende behoefte aan woningen die bovendien betaalbaarder en duurzamer moeten zijn. Met de grote woningbouwopgave moet ook sneller worden gebouwd, terwijl het tekort aan vakbekwame arbeidskrachten toeneemt. Robots spelen een rol bij het oplossen van de personeelstekorten in de bouw. Op dit moment is ruim 23 procent van de vacatures onvervulbaar. Daarnaast dragen robots bij aan lagere faalkosten en helpen zij om slimmer en efficiënter te werken, concludeert ABN Amro in zijn rapport over de Nederlandse markt voor bouwrobots.

Robotisering essentieel

Robotisering kan volgens analisten van de bank zelfs onder voorwaarden fungeren als aanjager van groei in de bouw. ‘De bouwsector wordt gekenmerkt door een behoudende cultuur, een gebrek aan transparantie en het ontbreken van eenduidige data en software. Ook is een intensievere samenwerking tussen onderwijs, kennisinstellingen en bouwbedrijven nodig voor de kennisontwikkeling over robots’, vertelt Leontien de Waal, sectorbanker Bouw van ABN Amro. ‘We zien wel dat de sector in beweging komt. In combinatie met industrialisatie kunnen bouwrobots bijdragen aan de oplossing van een aantal grote vraagstukken, zoals de energietransitie en de ambitie uit het Woonakkoord om tot 2030 één miljoen woningen te bouwen. Dat betekent dat de woningbouwproductie over zes jaar een kwart hoger moet liggen dan in 2020 en anderhalf miljoen woningen en andere gebouwen vóór 2030 moeten worden verduurzaamd. Dat vereist een forse verhoging van de arbeidsproductiviteit en hieraan kan robotisering een cruciale bijdrage leveren.’

Inhaalslag

Nederland is bezig met een flinke inhaalslag. Zo loopt de adoptiegraad hier zo’n zeven jaar achter op koplopers als Duitsland en Zwitserland. Het verschil komt voort uit de kleinere schaalgrootte van Nederland, de conservatisme van bouwondernemers en gebrek aan durfkapitaal. Uit recent onderzoek blijkt echter dat ruim acht op de tien bouwbedrijven in de komende tien jaar van plan zijn een bouwrobot aan te schaffen.

Vooral de adoptie van drones zal snel toenemen, terwijl de markt voor slooprobots al behoorlijk volwassen is. Daarentegen zijn er nog weinig constructierobots op de bouwplaats te bekennen. In Nederland wordt wel geëxperimenteerd met prototypes en met de juiste investeerders en voortgang op het gebied van kunstmatige intelligentie biedt deze markt volgens ABN Amro groeikansen. Ook de markt voor software, sensoren, camera’s, data-analyse en ai groeit snel en houdt met een jaarlijks groeipercentage van 14,3 procent gelijke tred met de robotmarkt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-02-04T12:14:00.000Z Teus Molenaar


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.