Zoekmachine koppelt persfoto aan krantenartikel

Achter elke persfoto zit een verhaal en achter elke krantenfoto gaat meestal een reeks foto's schuil. Eerder was het zoeken van verhalen en extra foto's bij persfoto's handwerk, maar met de zoekmachine Krant-en-foto's.nl is een koppeling zo gemaakt. Inmiddels is een half miljoen persfoto’s gekoppeld aan een kwart miljoen krantenpagina’s.

Krant-en-fotos.nl is het resultaat van een samenwerking tussen het Noord-Hollands Archief, de Groninger Archieven, de technologiebedrijven Sioux Technologies en Picturae, en de KB, de nationale bibliotheek. De zoekmachine richt zich vooralsnog op archieven uit de jaren zeventig.

De zoekmachine bevat een demonstrator, een beeldbank met een collectie scans van krantenpagina’s en persfoto’s die doorzoekbaar is. De gevonden persfoto’s zijn verbonden aan krantenfoto’s en aan fotoreportages. Dit geeft een compleet beeld van zowel een gebeurtenis als de journalistieke verslaglegging daarvan. De persfoto’s zijn afkomstig uit de archieven van Fotopersbureau De Boer (1945-2004) en Persfotobureau D. van der Veen (1963-1980). Voor de krantenpagina’s is gebruikgemaakt van het Haarlems Dagblad, de IJmuider Courant en het Nieuwsblad van het Noorden.

Volgens de betrokken partijen heeft dit project bewezen dat het mogelijk is met kunstmatige intelligentie in een grote dataset met de gebruikte technieken foto’s aan elkaar te koppelen. Zij verkennen de mogelijkheid of de achterliggende technologie op grotere schaal toepasbaar is, bijvoorbeeld op kleurenfoto’s, illustraties of gedigitaliseerde objecten uit beeldbanken, of het aanbieden van recentere kranten en persfoto’s.

Whitepaper

De samenwerkingspartners hebben een whitepaper geschreven over de opzet en de lessen van het project. Zij willen hiermee andere erfgoedinstellingen inspireren om met behulp van kunstmatige intelligentie hun digitale collecties op nieuwe manieren te ontsluiten en te verbinden aan andere bronnen. De broncode voor het verbinden van foto’s op basis van beeldherkenning is opensource beschikbaar gesteld onder Apache 2.0-licentie via Github.

Het project Krant en Foto's is gefinancierd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) met bijna een ton.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-03-16T12:18:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.