Apple eindelijk tot concessies bereid

Voorwaarden voor datingapps aangepast

iMac iPad

Apple is bereid de voorwaarden voor toegang tot haar Nederlandse App Store aan te passen. Richting aanbieders van datingapps gaat het techbedrijf concessies doen. Apple heeft afgelopen zondag aanpassingen aan haar voorstel gedaan om te voldoen aan de eisen die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt.

Als het voorstel voor definitieve voorwaarden binnen is, gaat de ACM dit voorleggen aan betrokken datingdiensten. De toezichthouder wil dat Apple alternatieve betaalwijzen mogelijk in datingapps. De huidige voorwaarden zijn volgens de ACM onredelijk. 

Tot nog toe heeft Apple de voorwaarden zo marginaal aangepast dat het bedrijf inmiddels de maximale dwangsom van vijftig miljoen euro moet betalen. Afgelopen weekeinde werd de tiende last verbeurd. Als de ACM tot het oordeel komt dat Apple niet voldoet, dan kan de autoriteit een nieuwe last opleggen met een hogere dwangsom.

Omdat op de iPhone datingapps alleen via de App Store aangeboden kunnen worden, zijn datingapp-aanbieders erg afhankelijk van Apple. Datingapp-aanbieders kunnen daarom niet anders dan de voorwaarden van Apple accepteren. Omdat Apple daarmee een machtspositie heeft, gelden er strenge regels. Er mag op grond van de Nederlandse en Europese mededingingsregels geen misbruik worden gemaakt van die machtspositie door bijvoorbeeld onredelijke voorwaarden te stellen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-03-29T16:27:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.