Fujitsu ontwerpt snelste quantumcomputersimulator

Fujitsu claimt ’s werelds snelste quantumcomputersimulator te hebben ontwikkeld, die 36-qubit-quantumschakelingen kan verwerken op een clustersysteem met Fujitsu’s supercomputer PrimeHPC FX 700. De supercomputer is uitgerust met dezelfde A64FX-cpu die 's werelds snelste supercomputer Fugaku aandrijft.

De quantumsimulator kan de quantumsimulatorsoftware Qulacs met hoge snelheid parallel uitvoeren, waarbij hij ongeveer twee keer zo goed presteert als andere quantumsimulators in 36-qubit-quantumbewerkingen. De nieuwe quantumsimulator van Fujitsu slaat een brug naar de ontwikkeling van quantumcomputertoepassingen, die naar verwachting in de komende jaren in de praktijk zullen worden toegepast.

Dankzij deze doorbraak starten Fujitsu en Fujifilm Corporation vanaf begin deze maand een gezamenlijk onderzoek naar quantumcomputertoepassingen op het gebied van de materiaalkunde. Het doel van Fujitsu is om in september een quantumcomputer met veertig qubits te ontwikkelen en meer gezamenlijke onderzoeken te starten naar quantumtoepassingen, met klanten werkzaam in onder andere de financiële- en geneesmiddelensector.

Fujitsu lanceerde een paar jaar terug de Digital Annealer, een door quantumcomputing geïnspireerde supersnelle rekenaar.

Simulator

De parallelle en gedistribueerde kwantumsimulator is ontwikkeld voor een clustersysteem dat bestaat uit 64 nodes op Fujitsu's PrimeHPC FX 700. Deze supercomputer is uitgerust met een A64FX-cpu (een 64-bit ARM-architectuur-microprocessor, ontworpen door Fujitsu) en kan theoretische topprestaties leveren van 3,072 teraflops in dubbel-precisie floating-point berekeningen.

Verder beschikt de simulator over 32 GB geheugen met een hoge bandbreedte van 1.024 GB per seconde, en snelheden van 12,5 GB per seconde door nodes via de InfiniBand-netwerkcommunicatiestandaard met elkaar te verbinden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-04-04T12:15:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.