Noord-Brabant subsidieert 'slim' innovatiecentrum

Het smart mobility-centrum in Helmond krijgt een impuls. De provincie Noord-Brabant stelt 2,5 miljoen euro ter beschikking om de realisatie van een open innovatiecentrum voor mobiliteitsoplossingen te versnellen. Hierbij wordt samengewerkt met initiatiefnemers TNO en de gemeente Helmond.

Met het geld wordt dit jaar een infrastructuur ingericht waarmee nieuwe mobiliteitsoplossingen beter zijn te testen. R&d richt zich steeds meer op het voertuig in zijn omgeving: in het verkeer, de stad, op corridors en logistieke hubs. Om van experimenteren met slimme mobiliteit tot opschaling richting praktijk te komen, moeten innovaties getoetst worden op systeemniveau. Niet alleen functioneel, maar juist ook om de maatschappelijke impact te toetsen.

Het testen van mobiliteitsoplossingen op systeemniveau vergt uitgebreide r&d-infrastructuur. Vaak betreft het complexe systemen die over verschillende waardeketens lopen. Denk aan automotive, ict, fysieke infrastructuur en verkeersmanagement. Dat maakt  veiligheidsbeoordeling en implementatie ingewikkeld. Een nauwe koppeling tussen virtuele modellen, en fysieke testomgevingen is nodig om de effecten over de keten te kunnen beoordelen en voorspellen. In en rondom de automotive-campus in Helmond is al veel infrastructuur aanwezig, zoals een kilometerslange reallife-testomgeving (A270) uitgerust met camera’s, transponders en wifi-bakens, alsmede kruispunten met intelligente verkeerslichten.

Om de bestaande testfaciliteiten te transformeren tot een breed gedeeld open innovatiecentrum zijn vervolgstappen nodig. Plannen bestaan het exploitatiemodel aan te passen en het centrum meer in te bedden in het bestaande innovatielandschap

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-04-05T11:14:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.