Omron levert robots aan Innovatiecluster Drachten

Autonoom rijdende robot van Omron

Bij Innovatiecluster Drachten (ICD) verschijnen enkele robots van fabrikant Omron. De hightechbedrijven van het cluster zetten de apparaten in om hun bezoekers te introduceren met de mogelijkheden van robotica.

Omron is een van oorsprong Japanse robotfabrikant met een Europees hoofdkantoor in Hoofddorp. Het bedrijf gaat nu samenwerken met het ICD, een groep hightechbedrijven in Noord-Nederland. Deze bedrijven ontwikkelen en fabriceren hoogwaardige industriële producten.

Sensoren en lasers

Op locaties van het ICD rijdt inmiddels een autonoom rijdende robot van Omron rond. Deze mobiele robot scant de omgeving met ingebouwde sensoren en lasers en past zich hierop aan. Hij brengt de omgeving in kaart en bepaalt zelf de efficiëntste route.

Het is de bedoeling dat de autonoom rijdende robot studenten op een natuurlijke manier laat kennismaken met robottechnologie zodat zij aanvullende producten gaan ontwikkelen. De studenten doen dit in Skill, het gezamenlijke innovatielab van het ICD.

Cobot

Omron gaat ook een zogeheten cobot (collaborative robot) leveren aan het ICD. Deze wordt ingezet voor geavanceerde toepassingen op het gebied van robotica en vision.

ICD-voorzitter Binne Visser is enthousiast over de robots: 'We zijn verrast door de mogelijkheden die er zijn en de nieuwe toepassingen die deze technologie met zich meebrengt. Het biedt veel mogelijkheden om te onderzoeken wat dit betekent voor toekomstige innovatieve oplossingen.'

ICD

Innovatiecluster Drachten richt zich op vijf onderdelen van hightech: robotics, 3D metal printing, remote sensoring & big data, visual intelligence en all renewable propulsion.

Bij het cluster zijn 22 noordelijke techbedrijven aangesloten, waaronder Philips, Stork, Esron en Beenen. Er wordt veel samengewerkt met onderwijsinstellingen, zoals Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Twente, de hogescholen NHL/Stenden en Hanzehogeschool Groningen en de ROC’s Friese Poort, Friesland College en Drenthe College.

Door de samenwerking op basis van kennisuitwisseling groeit in Noord-Nederland een uniek hightech-ecosysteem, is het idee.

ICD Promo video met AMR Ronny

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-05-06T14:47:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.