Itility stapt met AIC in satellietdatabedrijf Eleaf

De Eindhovense it-dienstverlener Itility richt zijn pijlen op de analyse van satellietdata voor agrarische toepassing. Samen met het Agricultural Intelligence Centre (AIC) neemt het een meerderheidsbelang in Eleaf. Dit Wageningse bedrijf verwerkt en analyseert satellietdata voor landbouw, duurzaam waterbeheer en gewasverzekeringen.

Eleaf biedt sinds ongeveer twintig jaar diensten die in het jargon 'earth observation services' heten. De onderneming levert onder meer tijdseries van gasverdamping en biomassaproductie. Deze informatie is met een resolutie van tien bij tien meter beschikbaar op het niveau van individuele akkers, maar je kunt ook uitzoomen tot op het niveau van een heel continent.

Dergelijke gegevens maken het mogelijk bedrijfsprocessen te digitaliseren, inzichtelijk te krijgen en efficiënter te maken. Boeren, bedrijven en instellingen zijn klant van het bedrijf.

Big data

Met de investering door Itility en AIC verwacht Eleaf sneller te groeien en adequater te anticiperen op de groeiende vraag naar big data-oplossingen gebaseerd op satellietgegevens. Itility zorgt ervoor dat de achterliggende technologie sneller kan worden opgeschaald en via AIC krijgt het bedrijf toegang tot een partnernetwerk, voornamelijk in Afrika. AIC is gevestigd in het Brabantse Almkerk. Eleaf ontwikkelt de technologie in Nederland. Er werken ongeveer veertig mensen.

Er is een groeiende behoefte aan satellietdata en technologie om deze gegevens te verzamelen en verwerken. Om die reden werd het Haarlemse satellietdatabedrijf Vandersat afgelopen november voor 28 miljoen euro overgenomen door zijn Amerikaanse branchegenoot Planet. Vandersat levert net als Eleaf diensten aan de landbouwsector op basis van satellietdata.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-05-24T10:31:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.