EU sluit lightning-poort en verplicht usb-C

Alle mobiele telefoons, tablets en camera’s moeten tegen het najaar van 2024 een usb-C-oplaadpoort hebben. Ook e-readers, oordopjes, headsets, computermuizen, toetsenborden, draagbare navigatie-apparaten, draagbare game consoles en portable luidsprekers die oplaadbaar zijn via een kabel, dienen aan deze vereiste te voldoen.

Dat zijn onderhandelaars van het Europees Parlement en de Europese Raad overeengekomen. Geen enkele fabrikant mag hiervan afwijken, ook Apple niet. De zogeheten lightning-poort heeft zijn langste tijd gehad. Apple krijgt twee jaar de tijd zijn ontwerpen te veranderen. Laptops moeten in 2026 aan de nieuwe eisen voldoen. 

De Europese Commissie wil ook interoperabiliteit van draadloze oplaadoplossingen. Hier komen ook bepalingen voor. 

De EU wil met deze langverwachte maatregel de duurzaamheid vergroten, het elektronisch afval verminderen en het leven van consumenten gemakkelijker maken. Ze kunnen tot 250 miljoen euro per jaar besparen op onnodige aankopen van laders. Met één enkele oplader vallen straks alle draagbare elektronische apparaten van stroom te voorzien. De oplaadsnelheid is ook geharmoniseerd voor apparaten die snel opladen ondersteunen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Vandaag is door het Europees Parlement definitief besloten dat alle telefoons en tablets in de Europese Unie vanaf eind 2024 met een USB-C-kabel opgeladen moeten kunnen worden (602 stemmen voor en 13 tegen). In 2026 moet het ook voor laptops gelden.

Prachtig, dat ze een stekkertje verplicht stellen. Maar helaas geeft een USB-C stekker geen enkele garantie mbt de mogelijkheden en protocollen. Of er alleen met 5V kan worden geladen, of met 20V en Powqer Delivery, of er USB 2.0 of 3.2 snelheden gehaald worden, of er Display Port ondersteuning is, of er Thunderbolt mogelijk is en of dat versie 3 of 4 is, ...

Met andere woorden: een stekkertje verplicht stellen is half werk. Ben benieuwd naar deel 2 van het pakket van eisen! Of komt dat in 2026?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-08T11:21:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.