KBC komt met programmeerbare digitale munt

Dit weekeinde grote test met de Kate Coin op Werchter Boutique

KBC Groep staat klaar om zijn eigen digitale munt gebaseerd op blockchain-technologie uit te rollen. De Belgische bankengroep wordt met de Kate Coin de eerste financiële instelling in Europa die een degelijke digitale munt (e-money token) lanceert. Plan is de Kate Coin voorlopig alleen binnen het ecosysteem van de bankverzekeraar te gebruiken.

Johan Thijs, topman van KBC Groep, heeft dit aangekondigd. Het gaat om een programmeerbare digitale munt, geen bitcoin of stablecoin.

Op zondag 19 juni vormt Werchter Boutique het decor van een eerste grootschalige test van de Kate Coin. Zo’n 8.000 aanwezige KBC-medewerkers zullen tijdens het festival bij wijze van test hapjes en drankjes betalen met Kate Coins.  

Een eerste beperkte test in de voorbije paar weken met tweehonderd KBC-medewerkers verliep alvast naar wens, meldt de bank. Met de grootschaliger test op het festival Werchter Boutique wil KBC nagaan of het specifieke (‘permission-based’) KBC-blockchain-platform ook een grote hoeveelheid kleine transacties binnen een relatief beperkt tijdsbestek vlot en correct kan verwerken. De Kate Coins kunnen uitsluitend worden gebruikt bij eet- en drankstandjes in de daartoe voorbestemde KBC ruimte op de festivalweide. Ze zijn niet overdraagbaar naar andere KBC-klanten en kunnen niet omgeruild worden voor euro’s. 

Ecosystemen

"Als de testcase slaagt, kunnen particuliere klanten van de bankengroep Kate Coins gebruiken"

Als deze testcase slaagt, kunnen particuliere klanten van de bankengroep (KBC Bank, KBC Brussels en CBC Banque) desgewenst Kate Coins verwerven en die ook daadwerkelijk gebruiken. Dit zal gaan via de Kate Coin ‘wallet’ in KBC Mobile. Het gebruik beperkt zich vooralsnog tot de gesloten omgeving van de financiële groep. KBC is van plan de Kate Coin toe te passen bij zijn eigen producten en diensten. Buiten de bank- en verzekeringsomgeving van de KBC Groep heeft de Kate Coin echter geen waarde. 

Maar volgens Thijs gaat dat op termijn veranderen. Hij ziet een hele wereld aan toepassingsmogelijkheden in het bredere ecosysteem van de bank opengaan. Sommige ondernemers die klant zijn van KBC, derde partijen of partners die nu al hun diensten via KBC Mobile en zijn 1,8 miljoen gebruikers aanbieden, kunnen daarbij komen. Zij hebben immers hun eigen ecosysteem ontwikkeld. Thijs: ‘Zij zouden daarin ook de Kate Coins kunnen aanbieden en zo samen met KBC hun business verder diversifiëren en laten groeien.’ 

Volgens Thijs zal de Kate Coin, gestuurd door de persoonlijke digitale assistent Kate, op een proactieve manier het leven van de klanten verder ontzorgen. ‘De combinatie van de digitale assistent Kate en de Kate Coin zal ervoor zorgen dat de KBC-klanten tijd en geld kunnen gaan besparen.'

Blockchain-technologie

Technisch staat blockchain-techniek centraal. Deze zorgt ervoor dat de Kate Coin volledig programmeerbaar is. KBC kan specifieke voorwaarden koppelen aan zowel het verwerven als het gebruiken van de Kate Coin.

Een fictief voorbeeld: klanten verdienen Kate Coins wanneer ze duurzame acties ondernemen, zoals een lening afsluiten voor een elektrische fiets. Zij kunnen die verdiende Kate Coins dan aanwenden voor andere initiatieven, bijvoorbeeld investeren in een maatschappelijk verantwoord beleggingsfonds. KBC kan bovendien de waarde van die coins (al dan niet tijdelijk) verhogen wanneer ze voor een duurzaam doel worden gebruikt. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Kate coins klinken al een soort van kudo’s waarbij het loyaliteitsprogramma gebruikt wordt als een kredietsysteem, een waardeloze munt als je niet conformeert aan de grillen van een bank. Dat ze bij die banken nog altijd niet door hebben dat ze met dit soort oplossingen het probleem zijn als het om de controle gaat.

Klinkt een beetje als de rentepunten van de ING: klinkt fantastisch maar je doet er niets mee want ze zijn niet vrij te gebruiken. De enige die er aan verdient is de uitgever van dit soort tegoedbonnen

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-18T15:42:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.