Delfts QuTech richt quantum-testbed op

QuTech, de samenwerking tussen TU Delft en TNO op gebied van quantumtechnologie, heeft samen met Eurofiber en Juniper Networks een quantum-testbed gelanceerd. Daartoe worden meerdere datacenters in Nederland met elkaar verbonden.

Het testbed biedt een omgeving waarin partners beveiligde communicatie kunnen onderzoeken op basis vane quantumfysica. Centraal staat de toepassing van quantum-sleuteldistributie, een technologie die helpt om gegevens te beschermen tegen aanvallen door quantumcomputers. Volgens QuTech gaat deze zogeheten qkd-technologie een essentiële rol spelen bij de beveiliging van netwerken die waardevolle gegevens bevatten. Te denken valt aan kritieke infrastructuur, overheid, politie en justitie en financiële gegevens.

De samenwerking met Eurofiber en Juniper Networks stelt QuTech in staat een proof of concept te integreren in een commercieel glasvezelnetwerk. Het systeem zal op meerdere Eurofiber-locaties worden ingezet. De partners in dit project gebruiken de routing-, switching- en beveiligingsoplossingen van Juniper Networks.

Als het project slaagt, zal QuTech een spin-out lanceren om de qkd-technologie verder te commercialiseren. Doel is te komen tot een volwaardig quantum-ecosysteem.

Marc Hulzebos, innovatiemanager Eurofiber, ziet kansen in deze nieuwe technologie. Hij heeft hoge verwachtingen van de voordelen die quantumbeveiliging en -connectiviteit kunnen bieden aan de data-infrastructuren van Eurofiber. Zodra de technologie rijp is, wil Eurofiber ‘quantum’ aan zijn klanten aanbieden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-05T12:20:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.