100 miljoen euro voor quantum-computermaker Pasqal

Pasqal, een Frans-Nederlandse ontwikkelaar van quantumtechnologie, krijgt een kapitaalinjectie van honderd miljoen euro. Met het nieuwe groeigeld kan het bedrijf uit Parijs dat een jaar geleden samenging met het Amsterdamse Qu&Co, de R&D versnellen.

De honderd miljoen is binnengehaald bij een consortium onder leiding van de nieuwe investeerder Temasek, een wereldwijde investeerder met hoofdkantoor in Singapore. Andere nieuwe investeerders zijn het European Innovation Council (EIC) Fund, Wa'ed Ventures en Bpifrance, via zijn Large Venture Fund. Doorlopende investeerders zijn onder meer Quantonation, het Defense Innovation Fund, Daphni en Eni Next.

Op korte termijn denkt Pasqal een 1.000-qubit quantumcomputer te kunnen bouwen. Doel is zo’n rekenwonder al in 2024 gereed te hebben. Grootste uitdaging is het aantal foutieve qubits te beperken. Op lange termijn verwacht het bedrijf in staat te zijn tot de bouw van fouttolerante architecturen.

Op meerdere plekken ter wereld wordt aan quantum-hardware gewerkt. Verschillende technieken zijn daarbij in beeld. De Verenigde Staten en China leken een voorsprong te hebben, maar ook de Fransen mengen zich nadrukkelijk in de race, net als Nederland overigens.

Pasqal bouwt kwantumcomputers van geordende neutrale atomen in 2d- en 3d-arrays. Zijn techniek bestuurt atomen met een gelijk aantal elektronen en protonen met een optisch ‘pincet’. Laserlicht wordt gebruikt om full-stack processors met hoge connectiviteit en schaalbaarheid te ontwikkelen. Ze kunnen bij kamertemperatuur en met minder energie werken. Tot nog toe zijn twee quantumcomputers van 100 qubit afgeleverd voor het doen van wetenschappelijke experimenten.

Benno Broer

De Fransen willen de productie van hun quantumsystemen voor on-premise installaties verhogen. Verder moet de ontwikkeling van eigen algoritmen voor klanten worden uitgebreid. Pasqal mikt op branches als energie, chemie, auto-industrie, mobiliteit, gezondheidszorg, bedrijfstechnologie, financiën en overheid.

Commercieel directeur is de in Delft afgestudeerde kwantum-expert Benno Broer. Zijn bedrijf is van plan het huidige team van honderd medewerkers dit jaar te verdubbelen. Bestaande activiteiten in Europa en Noord-Amerika worden uitgebreid. Ook moeten er kantoren komen in het Midden-Oosten en Azië.

Pasqal zegt complexe financiële optimalisatieproblemen net zo nauwkeurig te kunnen oplossen als klassieke computers. Recent onderzoek moet die claim onderbouwen. Chemiereus BASF onderzoekt bijvoorbeeld hoe de technologie kan worden gebruikt om weerpatronen te voorspellen, terwijl BMW hiermee crashtests wil doen en lichtere onderdelen en materialen wil ontwikkelen. Andere klanten zijn onder meer Siemens, Airbus, LG Electronics, Johnson & Johnson en Thales.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-01-25T16:49:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.