Deltares helpt IBM bij nieuwe app voor nitraatmeting

IBM heeft samen met water- en bodemonderzoeksbureau Deltares zijn Nitraat App vernieuwd. De app helpt boeren bij de meting van schadelijke nitraatconcentraties in oppervlaktewater. Hij is onderdeel van een IBM-programma voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.

De app bestaat sinds 2017. Hij was ontwikkeld om boeren inzicht te geven in nitraatverliezen vanuit hun landbouwpercelen. Nitraat is een schadelijke stof die in mest zit. Bij het uitrijden van mest over het land verdwijnt een deel van de stoffen in het oppervlaktewater. Dat is dus schadelijk voor het ecosysteem en het drinkwater dat er indirect uit wordt gewonnen. Bovendien gaan meststoffen verloren die anders zouden bijdragen aan de gewasproductie.

Zout, fosfaat en ammonium

Samen met Deltares heeft IBM de app vernieuwd. Zo wordt nu ook de zoutconcentratie gemeten. In komende versies is het mogelijk om fosfaat en ammonium te meten.

De nieuwe versie kwam tot stand na een brainstorm-sessie in de zogeheten IBM Garage. Er werden verbeterpunten geïdentificeerd en geprioriseerd. Ook keken de experts naar het gebruiksgemak van de app. Datawetenschappers van Deltares en IBM onderzoeken nu hoe ze de meetresultaten kunnen verrijken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-02-10T14:38:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.