LVNL, ANWB en KPN openen digitale 'luchtweg'

De Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL), ANWB en KPN starten met dronevluchten over een digitale snelweg in de lucht. Dit jaar beginnen ze een experiment met een digitale drone-corridor. Hierbij worden medische dronevluchten tussen twee vestigingen van ziekenhuis Isala in Zwolle en Meppel mogelijk. Via deze snelweg worden met spoed bloed, medicijnen en diagnostische monsters vervoerd.

Op dit moment is er nog geen inrichting en handhaving van het luchtruim voor dronevluchten. Ook wetgeving en regulering zijn nog volop in ontwikkeling. Drone-gebruikers moeten ruim van tevoren goedkeuring aanvragen om een drone door gecontroleerd luchtruim te laten vliegen. Met de digitale snelweg voor drones wordt een volgende stap gezet om bemande en onbemande luchtvaart samen veilig in het Nederlandse luchtruim te laten vliegen. In de nabije toekomst komt er daardoor meer ruimte voor dronevluchten.

De digitale corridor maakt het mogelijk dat in een deel van het luchtruim waar bemande vliegtuigen vliegen ook ruimte is voor onbemande drones. Bovendien gaat de drone tijdens de vlucht communiceren met een systeem voor Unmanned Traffic Management waardoor de vlucht efficiënter, veiliger en op langere afstand wordt uitgevoerd. De partijen gaan het komende jaar ervaring opdoen met onbemande vliegtuigen in het luchtruim. Met deze kennis zijn in de toekomst op grotere schaal drones in te zetten.

Rotterdam

De eerste vluchten zijn gepland in de eerste helft van dit jaar tussen twee vestigingen van ziekenhuis Isala. Later dit jaar worden ook op andere plaatsen vluchten uitgevoerd, bijvoorbeeld in de buurt van Rotterdam. Daarmee wordt ervaring opgedaan in een drukker luchtruim, vanwege de nabijheid van Rotterdam-The Hague Airport. Door in twee verschillende types luchtruim te testen met dronevluchten, wordt in alle mogelijke omstandigheden ervaring opgedaan.

LVNL zorgt voor de juiste infrastructuur om bemande en onbemande luchtvaart veilig in hetzelfde luchtruim te laten vliegen. De UTM-technologie hiervan wordt geleverd door Altitude Angel. De ANWB zal onder de naam Medical Drone Service als operator de medische drone-transporten uitvoeren. KPN levert de connectiviteit en digitale diensten zoals de dataverstrekking voor de routeplanner voor drones. Het gaat om data-uitwisseling, positiebepaling en het inzichtelijk maken van het grond- en luchtrisico.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-02-14T12:34:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.