QuiX Quantum wint fotonica-Oscar

V.l.n.r.: Devin Smith, Stefan Hengesbach en Jelmer Renema met Prism Award.

QuiX Quantum uit Enschede heeft in de categorie Quantum tech een Prism Award gewonnen, een soort Oscar voor fotonica. Spie, de internationale vereniging voor optica en fotonica, was onder de indruk van de snelheid waarmee dit Nederlandse bedrijf een 20-qumode quantum-fotonische processor wist te ontwikkelen.

Onlangs is ook begonnen met de vercommercialisering hiervan. De eerste hardware op basis van deze chip heeft zijn weg naar de klant gevonden. Inmiddels zijn vijftien systemen afgeleverd. QuiX loopt vooruit met fotonische processors die bij kamertemperatuur werken. Qumodes zijn de optische tegenhangers van qubits, graadmeters voor de snelheid waarmee berekeningen zijn uit te voeren.

Dr. Stefan Hengesbach, baas van QuiX Quantum, ontving de award tijdens de Photonics West-conferentie in San Francisco. Tot de finale in de categorie quantum tech waren behalve het bedrijf uit Enschede ook het Amerikaanse Qunnect (quantum geheugen) en het Finse Vexlum (halfgeleiders) doorgedrongen. Ruim 1.200 exposanten toonden in San Francisco hun kunnen. 

Volgens Hengesbach heeft zijn bedrijf slechts vier jaar nodig gehad om de stap te maken van idee naar bekroonde hardware voor fotonische quantum-computers. Mede-oprichter en voormalig technisch directeur Jelmer Renema werd onlangs benoemd tot 'chief scientist'. De Canadees Kevin Smith die zijn sporen heeft verdiend quantum optica, quantum informatieverwerking en geïntegreerde fotonica, volgt hem op. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-02-14T18:18:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.