Besi zet in op hybrid bonding

Besi, fabrikant van assemblage-apparatuur voor de halfgeleiderindustrie, zag zijn omzet in het vierde kwartaal van 2022 met bijna twintig procent dalen vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Ten opzichte van het derde kwartaal was de afname ruim achttien procent.

De kwartaalomzet daalde zoals was verwacht tot 138 miljoen euro. Belangrijke markten die Besi bedient zoals die voor high-performance computing, reguliere elektronische toepassingen en mobiele eindgebruikers, maken namelijk een dip door. Vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder daalde de nettowinst met veertig procent naar ruim veertig miljoen euro. 

Na de grote capaciteitsuitbreidingen in de afgelopen twee jaar had Besi al op een neergang van assemblage-apparatuur gerekend. Afgelopen voorjaar kantelde de markt. Vorig jaar heeft Besi flinke investeringen in r&d en capaciteit gedaan om te kunnen profiteren van de verwachte groei in de volgende industriële cyclus. Zo stegen de ontwikkelingsuitgaven met 48 procent.

Besi zet zwaar in op machines voor hybride bonding. Daarbij worden meerdere die’s (geïntegreerde circuits) direct aan elkaar gekoppeld en gestapeld. Bijvoorbeeld geheugenchips die aan of op een processor worden geplaatst. Ook zijn er twee nieuwe assemblagesystemen op waferniveau opgezet. Het bestaande productportfolio kreeg bovendien een upgrade. In het vierde kwartaal veerde de orderportefeuille al 44 procent op vergeleken met het kwartaal daarvoor, mede door meer bestellingen voor high end smartphone applicaties en hybride bondingsystemen. 

Moed

Jean-Paul van Oudheusden, marktanalist van investeringsplatform EToro, zegt: ‘De opvallende plus in het orderboek van 44 procent geeft de burger moed, maar is zeker geen reden tot een jubelstemming.’ Besi blijft goed gepositioneerd als de vraag aantrekt door een betere economie, stelt hij. Chinese afnemers zouden daarbij de kar kunnen trekken, nu zij de strenge lockdowns achter zich hebben gelaten. Momenteel lijkt Besi geen last te hebben van de beperkingen die gelden voor de export van chiptechnologie naar China. 

Over heel 2023 durft Besi-topman Richard Blickman geen voorspelling te doen. De onzekerheid is groot. Voor het eerste kwartaal voorziet hij een omzetdaling tussen nul en tien procent ten opzichte van het kwartaal daarvoor. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-02-23T10:07:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.