TEDx viert Vrouwendag met ai-tool MissJourney

Ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag 2023 is de ai-tool MissJourney gelanceerd die alleen beelden van vrouwen genereert. Conferentie-organisator TEDxAmsterdam Women vraagt hiermee aandacht voor op artificiële intelligentie gebaseerde beeld-generatoren die veelal sterk vooringenomen zijn en overwegend mannen laten zien.

Wanneer ai-tools worden gevraagd om honderd beroepen of personages voor te stellen, is het aandeel vrouwen minder dan twintig procent. Of het nu gaat om ceo's, superhelden, artsen of ingenieurs, het zijn bijna altijd mannen die komen bovendrijven.

De bureaugroep Ace maakte voor TEDx de tool MissJourney die ontwikkelaars en creatieve mensen moet inspireren écht inclusieve technologie te bouwen. Helen Pink, co-organiser van TEDxAmsterdam Women, vindt dat datawetenschappers beter moet worden verteld hoe verantwoorde ai eruitziet. ‘Ai-ontwikkelaars moeten technologie fundamenteel inclusief ontwerpen, anders zijn we voortdurend oude stereotypen aan het herhalen,’ zegt ze.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-03-08T10:04:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.