Meta's ChatGPT-concurrent Llama nu al gelekt

Meta is druk met zijn eigen generatieve ai-dienst Llama en hoopt dat deze op termijn een alternatief voor de populaire ai-bot ChatGPT wordt. De tool is nog niet klaar voor het grote publiek. Eind februari werd wel een eerste bètaversie voor onderzoekers en overheden aangekondigd. Deze versie blijkt inmiddels gelekt op torrent-sites.

Llama moet Meta's antwoord zijn op ChatGPT, de op ai-gestoelde chatbot van OpenAI die in enkele weken razendpopulair werd en binnenkort een flinke upgrade krijgt. Voor Meta vormt ChatGPT een potentiële bedreiging van zijn businessmodel, zeker nu Microsoft de bot integreert in zoekmachine Bing en browser Edge. Het verschil tussen Llama en ChatGPT is dat de eerstgenoemde tool waarschijnlijk opensource gaat worden, die uiteindelijk toegankelijk is voor iedereen in de gemeenschap.

Download

Vorige week donderdag verscheen op torrent-website 4Chan een download van de code van Llama. Dit was niet de bedoeling van Meta, die nu onder vuur ligt over het feit dat het model te gemakkelijk kan worden verspreid. Het zou ai-gegenereerde spam en phishing in de hand werken. Anderen geloven in de kracht van opensource en vertrouwen erop dat ai-systemen hierdoor juist veiliger worden.

Volgens experts die door techsite The Verge werden benaderd, gaat het in elk geval om de correcte versie van het Llama-model. Ze wijzen erop dat het gelekte model niet zomaar kan worden gebruikt door leken, zoals ChatGPT dat wel is. Je moet er behoorlijk wat technische kennis voor hebben. Bovendien is het model nog niet klaar voor chat-achtige instructies. De experts waren wel al onder de indruk van Llama en verwachten dat het over een tijd een krachtige tool is.

Bard

Ook Google ziet in ChatGPT een grote bedreiging en introduceerde begin februari zijn eigen ai-chatbot Bard. Dat ging niet vlekkeloos, wat werd verklaard door de zwakke plek van ai-technologie. Ai-bots analyseren ontiegelijk veel data en databronnen en geven op basis daarvan het plausibelste antwoord, zonder dit te checken. De technologie wordt wel steeds beter, maar vooralsnog verschuilen alle aanbieders van ai-bots zich achter disclaimers die hen vrijwaren van eventuele fouten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-03-10T17:03:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.