Duits veto voor EU-steun aan Nexperia

Chipfabrikant Nexperia met hoofdkantoor in Nijmegen grijpt naast het royale steunprogramma waarmee de Europese Commissie de EU minder afhankelijk wil maken van halfgeleiders uit andere werelddelen. Dat Nexperia een Chinese eigenaar heeft met naar verluidt nauwe banden met de regering in Beijing, leidde tot een keiharde afwijzing van de aangevraagde subsidie.

Volgens zakenkrant Handelsblatt is Nexperia op aandringen van de Duitse minister Habeck (Economie) van de lijst gehaald. Omdat Nexperia 'wafer fabs' heeft in Hamburg, Manchester en Newport, had Duitsland een grote stem in deze zaak. De belangrijkste fab staat namelijk in de Noord-Duitse havenstad. Het bedrijf dat voortkomt uit Philips en destijds is afgesplitst van NXP, assembleert verder chips in China, Maleisië en Filipijnen.

De andere 31 projecten waarvoor vanuit Duitsland subsidie is aangevraagd, zijn allemaal in de prijzen gevallen. Liefst de helft van de 8,1 miljard euro die de Europese Commissie had te vergeven, gaat naar onze Oosterburen. De chipmachine-makers ASML uit Veldhoven en Nearfield Instruments uit Rotterdam zagen hun aanvragen wel gehonoreerd. Halfgeleiderfabrikant NXP uit Eindhoven gaat deelnemen aan innovatieprojecten op gebied van radar en 6G-technologie. 

Het Amerikaanse ThermoFisher dat in Eindhoven een grote vestiging heeft, participeert in een programma voor het testen van halfgeleiders. Smart Photonics wilde subsidie voor geïntegreerde fotonica-oplossingen, maar haakte af. Indirect profiteren ook twee Belgische bedrijven mee. BelGaN uit Oudenaarden (automotive GaN) en Soitec (silicium-op-isolator substraten) uit Bernin zitten in de categorie 'geassocieerde deelnemers'.

Carl Zeiss, een van de belangrijkste toeleveranciers van ASML, krijgt Europees geld voor de ontwikkeling van geavanceerde optische oplossingen die nodig zijn bij de vervaardiging van high-end-chips met afmetingen van tien nanometer of kleiner. 

Naast de 8,1 miljard euro aan publieke fondsen steken betrokken bedrijven nog eens 13,7 miljard euro privégeld in deze projecten. Dat brengt de totale projectwaarde op 21,8 miljard euro. 56 bedrijven krijgen subsidie voor in totaal 68 projecten. Naast het Europese programma op gebied van micro-elektronica, IPCEI ME2 genaamd, zijn er nog andere instrumenten voor staatssteun. Onlangs keurde de Europese Commissie Franse en Italiaanse hulp goed om STMicroelectronics en GlobalFoundries te ondersteunen bij het opzetten van productiefaciliteiten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Digital Innovation

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-06-09T10:58:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.