Blockchain Kindpakket Zuidhorn wint prijs

Een blockchaintoepassing van de Groningse gemeente Zuidhorn is door GemeentePioniers bekroond met de juryprijs voor 'Meest vernieuwende digitale dienstverlening'. Het gaat om een blockchaintoepassing voor het Kindpakket. Dat is een regeling voor financiële ondersteuning aan kinderen die in armoede leven. De prijs werd uitgereikt op het congres van VNG Realisatie ‘Back to the Future’ op 28 maart.

Volgens de jury heeft Zuidhorn met het Kindpakket via blockchaintechnologie een innovatief product opgeleverd dat toekomstgericht en schaalbaar is. 'Het product kan door andere organisaties worden toegepast en uitgebouwd. Voor de inwoners is het heel gebruiksvriendelijk.'

Het Kindpakket is een budget van driehonderd euro per jaar. Het is bestemd voor de aanschaf van bijvoorbeeld (sport)kleding, schoolspullen of speelgoed. De gemeente licht toe dat door de inzet van blockchaintechnologie de ontvanger van het Kindpakket zelf de aankoop op een 'eenvoudige administratieve en financiële wijze' kan afhandelen.

Zuidhorn: 'Bij het kopen van schoolspullen betaalt de burger met een specifieke code en de ondernemer krijgt het geld direct op zijn rekening bijgeschreven zonder tussenkomst van de gemeente', licht de gemeente toe. Volgens de gemeente noemt één van de gebruikers van het Kindpakket de toepassing: 'zeer gebruiksvriendelijk in het woud van administratieve regelingen.'

Het Kindpakket is gebouwd door Stichting Forus. Dat is een blockchain-startup uit Groningen die in 2017 de Dutch Blockchain Hackathon heeft gewonnen in het thema Reinventing Government. Afdelingshoofd Ruimte en Welzijn van de gemeente Zuidhorn, Erwin van der Maesen de Sombreff, heeft de toepassing en mogelijkheden van de blockchaintechnologie geïntroduceerd bij de gemeente. Hij trek binnen de gemeente de kar op het gebied van vernieuwende digitale dienstverlening. 

GemeentePioniers

De prijs werd uitgereikt tijdens de GemeentePioniers Award 2018 die donderdag 29 maart 2018 is gehouden op het VNG-congres ‘Back tot he Future’ in De Fabrique in Utrecht.

De GemeentePioniers Award 2018 is een prijs voor die overheid die het beste, meest innovatieve en maatschappelijke voorbeeld heeft van digitale dienstverlening. Voor de prijs waren vijf gemeenten en een waterschap genomineerd.

Nomineren Computable Awards 2018

Het blockchain-project Kindpakket van de gemeente Zuidhorn is ook voorgedragen voor de Computable Awards 2018 in de categorie ICT-project van het Jaar bij de Overheid. Voordragen in deze categorie kan tot en met 19 april 2018. Het juryberaad van 24 mei 2018, waarin de top tien zich aan een jury presenteert, zal moeten gaan uitwijzen of gemeente Zuidhorn ook tot de vijf genomineerden gaat behoren.

Computable reikt in november 2018 voor het dertiende jaar op rij de Computable Awards uit. Deze prijzen worden toegekend aan bedrijven, projecten en personen die zich volgens Computable-lezers in het afgelopen jaar nadrukkelijk hebben onderscheiden.

Draag je favoriete persoon of ict-organisatie voor, aan de hand van een project dat je in de laatste twaalf maanden is opgevallen. Het kan daarbij gaan om projecten die bijzonder geslaagd, innovatief of omvangrijk zijn geweest. 

Aanmelden

Voor een aantal categorieën kunt u nog projecten aanmelden:

Dat zijn:

ICT-project van het Jaar in het Onderwijs (Voordragen kan tot en met 5 april 2018)

ICT-project van het Jaar in het Grootbedrijf (Voordragen kan tot en met 12 april 2018)

ICT-project van het Jaar bij de Overheid (Voordragen kan tot en met 19 april 2018)

Nederlandse Sartup van het Jaar (Voordrachten kan tot en met 26 april 2018) 

Digitale Innovatie van het Jaar (Voordragen kan tot en met 3 mei 2018)

Digitale Transformatie van het Jaar (Voordragen kan tot en met 3 mei 2018.)

Partnerproject van het Jaar (Voordragen kan tot en met 3 mei 2018.)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-03-30T11:59:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.