Huawei en Johan Cruijff Arena verlengen tech-contract

De Chinese ict-leverancier Huawei en de Johan Cruijff Arena zetten hun strategische samenwerking met vijf jaar voort. Huawei en de Arena hebben sinds 2014 een samenwerking waarin Huawei optreedt als strategisch techpartner. In 2019 moet een 5G-netwerk live gaan en het stadion heeft de ambitie om het slimste station ter wereld te worden.

Het contract zal officieel getekend worden tijdens Smart City Expo, een evenement dat van 13 tot 15 november 2018 plaatsvindt in Barcelona. Tijdens Huawei Eco-Connect, een evenement met klanten, partners en prospects van Huawei in Rome, deelde Huawei-cto Richard Budel, verantwoordelijk voor gebouwen en publiek bestuur in West-Europa, het nieuws over de aanstaande contractverlenging.

In 2019 moet een 5G-netwerk live gaan in de Arena. Dat draait nu al in een testversie, maar er zijn op dit moment nog geen mobiele apparaten op de markt die 5G kunnen ontvangen. Huawei hielp de Arena in de samenwerkingsperiode onder meer met het opzetten van een wifi-netwerk waar 50.000 bezoekers tegelijkertijd gebruik van kunnen maken.

Huib Pasman, techstrateeg voor de Arena, lichtte na een presentatie in Rome toe dat het netwerk van het stadion qua omvang en beveiliging een flinke uitdaging is. ‘Naast het bezoekers-wifi, draaien we onze eigen bedrijfsomgeving waarop op piekmomenten ook duizenden mensen zijn ingelogd. Bovendien vraagt de beveiliging van een netwerk met 50.000 gebruikers om extra aandacht voor security.’

Digital twin

Pasman toonde tijdens een presentatie op het Huawei-congres onder andere hoe de Arena samenwerkt met de gemeente Amsterdam, omliggende bedrijven zoals woonmall Villa Arena, concerthal Afas Live en partijen als de NS (station Bijlmer Arena) en omwoners.

Ook vertelde hij over een digital twin (zie video); dat is een virtuele kopie van het stadiongebied waarin allerlei smart city-concepten gesimuleerd worden.

Ook vertelde Pasman over een recent opgeleverde 3 megawatt accu die wordt gevoed door zonne-energie en de Arena, omliggende bedrijven en in de toekomst mogelijk zelfs het UMC of Schiphol van noodstroom kan voorzien.

Uitleg digital twin en voorbeeld ArenA-boulevard

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-11-08T16:16:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.