Digitalisering bouwsector verzevenvoudigd in 20 jaar

bouwmedewerkers

Bedrijven in de bouwsector hebben de afgelopen jaren grote stappen gezet op het vlak van digitalisering. In twintig jaar tijd is de gemiddelde waarde van de software per bouwmedewerker verzevenvoudigd. Dat meldt ING Economisch Bureau. De economen merken op dat in de bouw geen sprake is van industrialisatie.

De bouw investeert flink in software en data. In 1996 gebruikte de sector ‘zeer weinig’ software en databestanden, schrijven de onderzoekers in hun rapport (pdf). Twintig jaar later hebben aannemers de waarde van hun software en databanken verzevenvoudigd naar bijna drieduizend euro per werkzame persoon. Dit is nog wel minder dan het gemiddelde van vijfduizend euro over alle Nederlandse bedrijfstakken heen.

Digitalisering in de bouw vindt onder meer plaats in de ontwerpfase van bouwprojecten. Het maakt het ontwerpproces efficiënter en zorgt ervoor dat bouwfouten al vroeg worden opgemerkt. Veel bouwbedrijven bieden hun klanten bovendien de mogelijkheid om offertes aan te vragen aan de hand van digitale foto’s. Daarmee hoeft het bedrijf niet bij de klant langs te gaan. Ook het gebruik van navigatiesystemen en klusplatformen helpen hen efficiënter te werken.

Mass customisation

In de bouwsector is sprake van personeelstekort. Dit maakt het voor bedrijven noodzakelijk om te innoveren en industrialiseren. Zo maakt nieuwe technologie 'mass customisation' mogelijk, grootschalige productie van maatwerk. Maar echt snel gaat deze ontwikkeling niet, bemerken de ING-economen. Volgens hen komt dit doordat bouwbedrijven elke keer op een andere locatie werken en bouwen wat anderen hebben bedacht. Ook durven ze meestal niet te investeren in productiemiddelen, door de wisselende vraag naar nieuwbouw.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij ING

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-11-14T13:27:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.