Telecom heeft digitaliseringspotentieel van 200 miljard

Telecomoperatoren die volop inzetten op de digitalisering, wacht een gouden toekomst. Dat schrijft Arthur D. Little in een nieuw rapport. Volgens het consultantsbureau liggen er zowat tweehonderd miljard euro aan ‘digitaal dividend’ te wachten voor telco’s die de digitalisering volop omarmen.

Bijna driekwart van de toplui die Arthur D. Little voor zijn rapport ondervroeg bevestigt dat digitalisering extra waarde aan hun sector zal bijdragen, waaronder een grotere wendbaarheid, bijkomende abonnees en kostenbesparingen. Telco’s moeten trouwens op zoek gaan naar extra inkomsten als ze de investeringen voor onder meer 5G en internet of things willen bekostigen, zo zegt de consultant. Die investeringen zullen de komende jaren immers hoger liggen dan de voorspelde omzetgroei in de sector.

De omslag maken is echter sneller gezegd dan gedaan. De digitaliseringsgolf vereist stevige investeringen en bedrijven moeten ook diepgaande structurele veranderingen maken in hun organisatie en bedrijfscultuur. Ook het aantrekken van het juiste talent is een uitdaging.

Momenteel zitten de meeste telco’s nog maar in een premature digitaliseringsfase, zegt het rapport. Ongeveer een derde van de ondervraagde directeurs omschrijft hun organisatie als ‘digital basic’. Maar drie procent zegt zichzelf op het hoogste ‘digital expansion’-niveau te zien.

‘Telco’s zijn zelfverklaarde digitale achterblijvers’, zegt Jonathan Rowan, auteur van het rapport. ‘Ondanks dat men wel bewust is van de voordelen van de digitale transformatie.’

Tot nog toe was er weinig kwantitatief bewijs over hoe groot die voordelen wel zijn, maar Arthur D. Little gaat uit van een cijfer van thonderd miljard euro aan vrije cash flow, of zowat tien procentpunten van de winst voor belastingen. De consultant ondervroeg meer dan honderd toplui van telecombedrijven en dook in de boeken van 190 van de grootste telco’s ter wereld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-01-14T11:52:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.