Nederlandse AI Coalitie eist landelijke aanpak

Nederland krijgt in oktober dit jaar een coalitie voor kunstmatige intelligentie (ai). Deze zogeheten Nederlandse AI Coalitie (NL AIC), bestaande uit bedrijven, instituten en overheden, wil een gezamenlijke aanpak creëren om Nederland op internationaal vlak koploper te maken in de race op het gebied van kunstmatige intelligentie. Hiervoor wil ze talent aantrekken en de ontwikkeling van nieuwe ai-toepassingen stimuleren.

De initiatiefnemers (zie onderstaand kader) hebben een position paper (pdf) opgesteld met een aantal voorstellen om in Nederland gezamenlijk te werken aan de toekomst van ai. Ze pleiten voor één nationaal kennis- en innovatienetwerk op het gebied van kunstmatige intelligentie. Dit moet alle versnipperde ai-initiatieven en onderzoekscentra samenbrengen en de onderlinge samenwerkingen verbeteren. Ook moet er ruimte komen voor meer dan vierhonderd extra onderzoekers.

De coalitie wil verder slimmer en meer verantwoord data gaan delen en gebruiken om zo nieuwe toepassingen te ontwikkelen. Ze mikken hierbij op sectoren waar Nederland traditioneel sterk in is om hier een voorsprong op te bouwen. Het gaat om de water-, de zorg- en de agrosector.

Een andere doelstelling is om een Europees topcentrum voor ai-onderzoek naar Nederland te halen. Dit kan de relatief goede uitgangspositie van Nederland op ai-terrein verder versterken en bovendien werken als een magneet voor nieuw talent en nieuwe bedrijvigheid.

Tot slot pleit de coalitie voor een grootschalig om- en bijscholingsprogramma. De inzet van kunstmatige intelligentie gaat de manier van werken drastisch veranderen in de komende jaren. De verwachting is namelijk dat circa drie miljoen Nederlanders hiervoor bijscholing nodig hebben.

Nederlandse AI-coalitie

Het idee van de ai-coalitie komt van een Taskforce AI. Deze is opgezet door VNO-NCW, MKB-Nederland, TNO, de VSNU en het ministerie van EZK. Ook partijen als Seedlink, Philips, Ahold Delhaize, IBM en Topteam Dutch Digital Delta participeren in dat initiatief.

Organisaties die mee willen doen aan de nieuwe coalitie kunnen zich melden via info@aicoalitie.nl. Circa zestig partijen hebben aangegeven geïnteresseerd te zijn om mee te doen aan de lancering in oktober.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-07-18T12:03:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.