NEN biedt controle op certificaten via blockchain

Normeringsorganisatie NEN en het blockchain-platform LTO Network werken aan een blockchain-oplossing om certificaten te verifiëren. De certificaten worden voorzien van een QR-code, gekoppeld aan de blockchain van LTO Netwerk. Dit moet de echtheid van een certificaat garanderen en biedt (eind)gebruikers de mogelijkheid om de geldigheid van certificaten te controleren.

NEN registreert alle certificaten in een centraal systeem. Dit systeem is naar eigen zeggen goed beveiligd. Toch ziet de normeringsorganisatie veiligheidsrisico’s in het feit dat dit in maar één bron wordt opgeslagen. Via blockchaintechnologie wil het de certificaten decentraal vastleggen.

De certificaten worden voorzien van een slimme QR-code, geleverd door Scantrust. Updates en wijzigingen van de certificaten worden automatisch gekoppeld aan slimme QR-codes, die opnieuw worden vastgelegd (gehasht) op het blockchain platform. Deze informatie correspondeert met het zogeheten Certificaten Registratie-systeem van NEN. Op deze manier claimt de normeringsorganisatie dat de geldigheid flexibel wordt.

De ontwikkelde oplossing, gebouwd via Betty Blocks, is naar verwachting in het laatste kwartaal van dit jaar beschikbaar. De organisaties willen hiermee de echtheid van certificaten garanderen. Bovendien kunnen (eind)gebruikers controleren of een certificaat daadwerkelijk toebehoort aan de persoon of instelling waar naar verwezen wordt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Jammer dat bedrijven vaak het wiel gaan uitvinden. Certificeringsbedrijf DNV GL heeft zo'n product ook al langer, op basis van de public blockchain VeChain. NEN zou ook kunnen aanhaken bij VeChain en profiteren van de kennis en ervaring van DNV GL.
https://www.dnvgl.com/assurance/certificates-in-the-blockchain.html

Juist niet, goed dat dit soort initiatieven er zijn. Er zijn al meer partijen die op LTO Network anchoren en bovendien kun je met de decentrale oplossing van LTO ook "live" certificaten creëren. Dit gaat verder dan alleen anchoring, wat Vechain een stuk beperkter maakt. Mooi dat meerdere partijen dit nu gaan toepassen, ook al gebeurd dat op meerdere chains.

Helemaal mooi dat de NEN kiest voor een Nederlandse blockchain!

LTO Network biedt een tweefasige oplossing:

1) "Proof-of-Existence"; integreer LTO in bestaande systemen en applicaties om elk type gegevens te beveiligen.

2) "Gedecentraliseerde werkstromen" (Decentralized Workflows); koppel LTO Network geïntegreerde systemen met (bestaande, traditionele) systemen voor procesoptimalisatie tussen partijen.

De potentie van dit hybride blockchain platform voor de NEN is enorm. Vastleggen van een certificering op een decentrale manier zal stap 1 zijn van een reis vol kansen om de integriteit van de hele keten te verbeteren.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-07-31T09:52:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.