Blockchain valideert aandeelhoudersregister

Firm24, Disk Network en LTO Network bieden digitale UBO-oplossing

Firm24 gaat, samen met Dusk Network en LTO Network, een digitaal Nederlands aandeelhoudersregister aanbieden. In de aanloop naar het UBO-register is dit een belangrijke stap. Blockchaintechnologie zorgt ervoor dat de informatie juist is en er niet elders andere gegevens bestaan, zoals nu het geval kan zijn, stellen de betrokken partijen.

Op dit moment ligt het wetsvoorstel ‘Implementatiewet registratie Uiteindelijk Belanghebbenden van vennootschappen en andere juridische entiteiten’ ter goedkeuring bij de Eerste Kamer. In het Engels gaat het over 'Ultimate Benificial Owners'; vandaar UBO-register.

Dit register maakt transparant wie er aan de touwtjes trekt bij Nederlandse vennootschappen en moet helpen witwaspraktijken en terrorismefinanciering te voorkomen. Het kabinet wil het nieuwe register in het voorjaar van 2020 van kracht laten zijn.

Het merendeel van dit register gebeurt nu nog op papier. Bij de oprichting van een bedrijf krijgt een ondernemer of medewerker een map documenten mee om mutaties bij te houden. Bijvoorbeeld van aandelenoverdrachten, -uitgiftes en naamswijzigingen.

Directeur Martijn Migchelsen van Firm24 vindt het onbegrijpelijk dat, anno 2020, dit nog steeds op papier gebeurt. Los van dat mensen die papieren kwijtraken, kan het ook voorkomen dat tegelijkertijd verschillende gegevens bekend zijn.

Altijd beschikbaar

"Het digitale document is altijd actueel en volledig "

In het online-aandeelhoudersregister, dat Firm24 met Dusk Network en LTO Network heeft opgezet, wordt elke mutatie door de notaris automatisch doorgevoerd en geüpdatet. Veel voorkomende mutaties zijn bijvoorbeeld aandelenoverdrachten, uitgiftes en naamswijzigingen.

Het online-register, beveiligd met blockchaintechnologie, is altijd beschikbaar en eenvoudig in gebruik. Zo kunnen andere partijen, zoals banken, tijdelijke leesrechten krijgen, zodat zij de benodigde informatie direct kunnen inzien. De grootste vooruitgang is dat het digitale document altijd actueel en volledig is, een zekerheid die voor de huidige methode niet opgaat. De UBO-verklaring waar nu mee wordt gewerkt, geldt enkel voor betrokkenen met een belang van 25 procent of meer én is slechts een weergave op één bepaald moment. Een eventuele UBO-verklaring van een ander moment met andere inhoud kan dan nog steeds bestaan. Het digitaal aandeelhoudersregister toont altijd de laatste werkelijkheid.

Vanaf nu wordt elke nieuwe oprichting via Firm24 automatisch aangemeld voor het digitale aandeelhoudersregister. Het register is enkel inzichtelijk voor het bedrijf en zijn aandeelhouders. Partijen kunnen zich ook afzijdig houden van deze digitale innovatie indien zij dat wensen. In dat geval ontvangen zij gewoon de ouderwetse papieren variant. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-03T09:10:00.000Z Teus Molenaar


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.