Rabo 'robotiseert' kredietaanpassing in vijf dagen

Bank bespaart honderdduizend manuren door robotic process automation (rpa)

Dit artikel delen:

Het is Rabobank gelukt om processen in slechts vijf dagen zodanig te automatiseren dat honderdduizenden bestaande mkb-kredieten snel en massaal kunnen worden aangepast naar aanleiding van de coronahulp door de overheid. De bank gebruikt daarvoor rpa-software van de Amerikaanse leverancier Kofax.

De overheid probeert de impact van de coronacrisis op het bedrijfsleven te beperken. Zo hoeven mkb’ers gedurende zes maanden geen aflossing te doen op hun bestaande microkredieten en betalen ze tijdens deze periode maximaal 2 procent rente. Voor de uitvoering van deze regeling is de overheid aangewezen op kredietverstrekkers, zoals Rabobank.

Aanpassing van bestaande kredieten is een handmatig en tijdrovend proces, aldus Eugenie Wouterse. Zij is bij Rabobank teamlead process management en robotics. Door robotic process automation (rpa) met behulp van Kofax-software lukte het haar team om het proces snel te automatiseren. Ontwikkeling nam slechts vijf dagen in beslag en binnen tien dagen had de 'robot' daadwerkelijk de eerste aanpassingen verwerkt. Nog geen twee weken later waren alle kredieten aangepast.

Besparing

Rabobank heeft honderdduizenden mkb-kredieten die in aanmerking komen voor de hulpregeling van de overheid. Om deze allemaal snel en correct aan te passen aan de nieuwe regeling zou een enorme opgave zijn, meldt Wouterse. Ze verwacht dat door de slimme automatisering nu al vijftigduizend manuren is bespaard. Uiteindelijk levert het volgens haar zelfs een besparing van honderdduizend uren op.

Rabobank kent een speciaal kenniscentrum dat zich richt op de inzet van robotisering. Dit Centre of Excellence for RPA experimenteert al sinds een jaar of drie met rpa en ontwikkelde in de afgelopen weken meerdere ‘robots’. Het kenniscentrum gebruikt hiervoor een team van ‘citizen developers’, dat dus buiten de officiële ict-structuren om software ontwikkelt, en een uitgebreide library van softwaremodules. Kofax is daarbij de technologiepartner.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-05-22T16:49:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.