KPN wil back-upbatterij telefooncentrale vergroenen

Een circulaire batterij van het merk Nilar in een telefooncentrale van KPN

KPN is in samenwerking met diverse bedrijven in de energiesector begonnen met een onderzoek naar hoe de honderden back-upbatterijen in telefooncentrales ingezet kunnen worden bij een tekort of overschot van groene energie. Normaliter zijn de batterijen bedoeld als reservebron indien er noodstroom nodig is.

KPN heeft door het hele land batterijen staan om stroomonderbrekingen op te vangen in centrales, maar in Nederland komt stroomuitval niet vaak voor. Dat betekent dat batterijen vaak stil staan. Door de batterijen lokaal in te zetten voor de opvang van energieoverschotten uit zon- en windenergie, zorgt KPN er voor dat groene stroom meer ingezet kan worden en er dus veel minder grijze stroom bijgestookt hoeft te worden.

Paul Slot, verantwoordelijk voor de infrastructuur van KPN: 'In onze zoektocht naar steeds duurzamere energie hebben we de mogelijkheden van opslag onderzocht voor ons netwerk. Tot nu toe waren we gewend om batterijen te gebruiken als reservebron voor als we noodstroom nodig hadden. Niet eerder was in een telecomomgeving naar oplossingen gezocht om flexibel capaciteit in te zetten. Hiermee geven we invulling aan onze wens een rol te pakken in de duurzame energietransitie.'

Energietransitie

Nederland zit middenin een energietransitie. Op dagen dat de zon fel schijnt of dat het hard waait kan er meer groene energie geproduceerd worden dan de samenleving verbruikt. De reservebatterijen in de telefooncentrales van KPN kunnen een deel van die energie opslaan en die groene energie kan dan weer gebruikt worden wanneer de zon niet schijnt en de wind niet waait.  

Het onderzoek duurt zes maanden en wordt uitgevoerd met een circulaire batterij van het merk Nilar met een capaciteit van 230 kWh.  Deze is geplaatst op één locatie in Amersfoort. Hier wordt getest of flexibele opslag en teruglevering van toepassing zijn op KPN. Bij positieve resultaten zal in de toekomst ook onderzocht worden of de wijk rondom de telefooncentrale hiervan kan profiteren.

Dit onderzoek is in samenwerking met partners Allinq, Indutecc Renewable Solutions, ICT Group, Dexter, Eneco, Nilar en Ferroamp.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-05-28T18:08:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.