Bedrijven spreken zich uit in ruzie Apple en Epic

Meer en meer bedrijven beginnen de kant van Epic Games te kiezen in het dispuut dat het bedrijf heeft met Apple. Onder meer Tinder, Spotify en Facebook hebben zich al kritisch over het app store-beleid van Apple uitgelaten.

Epic Games en Apple zijn geen vrienden meer. Dat is wel het minste wat je kunt zeggen. De ruzie tussen de twee bedrijven draait rond de App Store, de populaire app-winkel van Apple waarmee andere bedrijven hun apps kunnen verspreiden. Wil je als bedrijf je app op de iPhone krijgen (en bedrijven willen dat uiteraard) dan moet je via de App Store van Apple gaan, er is geen andere manier. En daar komt de kat op de koord: op alle betalingen die consumenten doen voor apps, eist Apple een commissie van 30 procent. Als vergoeding voor het uitbaten van die App Store.

Epic (de maker van het razendpopulaire schietspelletje Fortnite) ziet die ‘Apple-belasting’ niet meer zitten. Fortnite zelf is wel gratis te downloaden, maar spelers kunnen betalen voor bijvoorbeeld betere wapens of blitsere uitrustingen in het spel. Epic voegde aan Fortnite daarom een eigen betaalsysteem toe om die commissies te omzeilen, maar dat is tegen de regels van de App Store. En dus knikkerde Apple Fortnite zonder blikken of blozen eruit. Als reactie sleepte Epic Apple voor de rechter. Het bedrijf wil op die manier voorkomen dat Apple zijn ontwikkelaarslicentie schrapt, dat staat gepland voor 28 augustus. Zonder die licentie zou Epic geen enkele app meer in de digitale rekken van Apple kunnen leggen.

Medestanders

"Apple houdt zich niet aan de eigen regels"

Epic wordt door heel wat andere bedrijven gesteund in zijn twist met Apple. Spotify bijvoorbeeld heeft zich ook al tegen het vergoedingsbeleid van Apple uitgesproken. Van het abonnementsgeld dat Spotify vangt voor zijn muziekdienst moet het 30 procent afdragen. De concurrerende app, Apple Music, moet dat uiteraard niet doen. Volgens Spotify leidt dat er toe dat innovatie de kop wordt ingedrukt en dat de keuze van de consument wordt beperkt.

Spotify staat niet alleen met die zienswijze. Ook Match Group (het bedrijf achter Tinder) en zelfs Facebook hebben zich ook al uitgesproken tegen de politiek van Apple. Vooral ook omdat Apple niet consequent is met zijn eigen regels. Amazon bijvoorbeeld (een gigant die het nodige gewicht in de schaal kan leggen) kon in het grootste geheim een deal sluiten met Apple waardoor zij slecht 15 procent commissie moesten betalen voor nieuwe abonnees en helemaal niks voor bestaande abonnees.

Nog een andere medestander vindt Epic in Microsoft. Al sprak dat bedrijf zich niet meteen uit over het commissie-systeem. Als de Unreal-engine (de software-‘motor’ achter de games van Epic) niet langer verder ontwikkeld en ondersteund wordt voor iOS, dan is dat schadelijk voor gamers en gamebouwers, zegt Microsoft wel. Microsoft gebruikt de Unreal-engine voor eigen games als Forza Street.

Overigens: ook in de Google Store is de Android-versie van Fortnite niet meer te vinden. Ook Google eist immers commissiebetalingen op apps die zij verdelen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het is iets genuanceerder dan hier in het artikel staat opgeschreven.

Epic heeft ruzie met zowel Apple als Google, alleen bij Android telefoons kun je buiten de Play Store om apps installeren, en bij Apple devices gaat dat niet buiten de App Store om.

Dat het bij Google kan, wil niet zeggen dat het gebeurt. Op veel zakelijke Android telefoons ben je verplicht de Play Store te gebruiken als vorm van beveiliging.

Daarbij is bij Apple de afdracht niet altijd 30%, het is 30% voor de eerste keer en15% voor herhaalde aankopen / bestaande abonnees. 15% is nog steeds veel, en dat is overigens ook het percentage dat Google wil zien voor apps in zijn store.

Een app store kost geld. Er moet een serverpark worden ingericht, en apps plus hun vele updates moeten naar miljoenen devices worden gedistribueerd. Daarvoor hoeft Epic geen cent te investeren, dat lossen Apple en Google voor Epic op.

Wat Epic wil, is geen commissie afdragen voor in-app aankopen zoals extra levens. Behoeft geen download of installatie. Het hosten kost dus geen geld, dus het lijkt redelijk dat Apple hier niet aan hoeft te verdienen. Maar ook dat is niet helemaal waar.

Betalingsverkeer kost geld. Zie de dienst voor in-app aankopen van bv extra levens als een credit card dienst, dan lijkt 5% commissie redelijk. Lijkt, want dat is het niet altijd.

Stel dat Apple in-app aankopen buiten de app store om zou toestaan, dan worden alle apps gratis, en dan moet je voordat je er iets mee kunt een in-app aankoop doen. Kost Apple miljarden om een app store in de lucht te houden, en de inkomsten zijn 0.

In dit geval is er niet één partij die absoluut gelijk heeft. Apple is te rigide, maar Epic doet wel heel erg zielig, ze doen zich voor als slachtoffer, terwijl ze gewoon meer geld willen binnenharken. Heel logisch, wie wil er niet meer geld krijgen, maar kom op zeg, ze zijn niet de totaal onschuldige slachtoffers in dit verhaal, het is gewoon een Amerikaanse geldbinnenharkmachine. Net als Google, Apple, Facebook, Microsoft, ...

Frank, ook regelt Apple de financiën, zodat de software maker hier geen omkijken naar heeft.

Frank,
Dank voor de duiding hoewel er natuurlijk wel iets te zeggen valt over de monopolie positie van zowel Apple als Google als ik kijk naar eerdere overwegingen van het Amerikaanse congres als het om de macht van sommige techgiganten in de markt gaat want tussen een gratis appstore en woekerprijzen zit nog een groot verschil.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-24T16:16:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.