Blockchain maakt inkoopproces Jaguar inzichtelijk

InMotion Ventures, de investeringsmaatschappij van Jaguar Land Rover (JLR), gaat investeren in het blockchaintechnologiebedrijf Circulor. Hiermee is op een transparante manier grondstoffen voor batterijen in te kopen, met meer duidelijkheid over de herkomst, het welzijn van de arbeiders en de manier waarop leveranciers regels naleven.

De technologie van Circulor traceert waardevolle grondstoffen van oorsprong tot leverancier in een wereldwijde supply chain. Daarbij wordt blockchaintechnologie toegepast om bijvoorbeeld de traceerbaarheid van mineralen te vergroten. Die zijn nodig voor de productie van batterijen voor elektrische voertuigen.

De technologie maakt gebruik van gps, biometrie en qr-codes om het toeleveringsproces van grondstoffen stap voor stap digitaal te verifiëren. Blockchaintechnologie voorkomt dat informatie is te wijzigen, waardoor de zekerheid ontstaat dat de toeleveringsketen authentiek is en alle materialen duurzaam zijn ingekocht. De technologie stelt JLR ook in staat de CO2-voetafdruk van leveranciers te beoordelen.

In de automobielindustrie zijn meer bedrijven met blockchain aan de slag, voor tal van toepassingen. Zo is NXP Technologies bezig met een platform dat blockchain en rfid combineert om voertuigen te traceren. De Zuid-Koreaanse startup AMO ontwikkelt een systeem dat via blockchain data verzamelt voor de automobielindustrie en deze data gemakkelijk ontsluit. Ook in autoverzekeringen of het opslaan van frame- of chassisnummers staan blockchaintoepassingen op stapel. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik had het met een collega over dit artikel en die zei zowaar: "Niet het domste blokkenketting-idee wat ik ooit heb gehoord".

Kun je nagaan, Jos

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-17T10:48:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.