10.000 Nokia-personeelsleden op drempel van ontslag

De Finse telecom- en netwerkspecialist Nokia heeft een nieuw herstructureringsplan aangekondigd waarbij het zowat 10.000 banen wil schrappen. Het bedrijf zo tegen 2023 zeshonderd miljoen euro aan kosten besparen.

De kostenbesparingen moeten dienen om verhoogde investeringen in onderzoek en ontwikkeling te bekostigen. Vooral naar research rond 5G, cloud en digitale infrastructuur zal geld vloeien. Bij het bedrijf werken nu nog ongeveer negentigduizend mensen. Over twee jaar moeten dat er circa tienduizend minder zijn. 

‘Nokia heeft nu vier afdelingen die volledige verantwoordelijkheid dragen’, zegt ceo Pekka Lundmark. ‘Elk van hen heeft een duidelijk pad uitgestippeld naar duurzame, winstgevende groei en ze stellen hun kostenbasis opnieuw vast om te investeren in hun toekomst. Elke businessgroep streeft naar technologisch leiderschap. Op de gebieden waar we willen concurreren, zullen we spelen om te winnen. Daarom verbeteren we de productkwaliteit en de kostenconcurrentiepositie en investeren we in de juiste vaardigheden en capaciteiten.’

Nokia voorziet zowat zes- à zevenhonderd miljoen euro aan kosten om deze reorganisatie door te komen, onder meer aan ontslagvergoedingen. De helft van dat bedrag zal dit jaar al uitgegeven worden. Er zal minder geïnvesteerd worden die mature producten en het productportfolio wordt ingeperkt. Ook door overlappende activiteiten en het aantal sites te verminderen, wil Nokia geld in kas houden. 

De verwachtingen voor 2021 rond omzet en winst worden door Nokia wel behouden. Op 18 maart, wanneer Nokia zijn Capital Markets Day houdt, wil het bedrijf meer uitleg geven over de nieuwe plannen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-16T09:57:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.