Microprocessor viert vijftigste verjaardag

De Intel 4004-chip maakte zijn debuut in november 1971.

De Intel 4004, de eerste commercieel verkrijgbare microprocessor, is een halve eeuw oud. Met zijn lancering in 1971 effende de 4004 het pad voor moderne microprocessorcomputing - de ‘hersenen’ die bijna elke moderne technologie mogelijk maken, van de cloud tot de edge.

De 4004 is de pionier van de microprocessors en het succes ervan bewees dat het mogelijk was om complexe geïntegreerde schakelingen te bouwen en deze op een chip ter grootte van een vingernagel te plaatsen. Het plakje silicium was een 4-bit cpu die tikte aan een kloksnelheid van 740 kilohertz. Hij bestond uit 2.300 transistors en werd gebakken op tien micrometer. Ter vergelijking: een moderne Core i9-processor van Intel wordt vandaag gebouwd op tien nanometer (tienduizend maal kleiner) en tikt aan een turbofrequentie van 5 gigahertz. Het aantal transistors? Meer dan tweehonderd miljoen. 

De start van het chiptijdperk is eigenlijk nauw verweven met de opkomende markt voor rekenmachines. In 1969 benaderde Nippon Calculating Machine Corporation Intel over het ontwerpen van een set geïntegreerde schakelingen voor een prototype van een nieuwe rekenmachine, de Busicom 141-PF. Intel-ingenieurs Federico Faggin, Tedd Hoff en Stan Mazor pasten de oorspronkelijke plannen voor twaalf aangepaste chips aan en ontwierpen een set van vier chips - waaronder de 4004 CPU - die aan de uitdaging voldeed. Uiteindelijk leverde de 4004, ter grootte van een menselijke vingernagel, dezelfde rekenkracht als de eerste elektronische computer die in 1946 werd gebouwd en die een hele kamer vulde. 

‘Terugkijkend op 1970 was het duidelijk dat microprocessoren de manier zou veranderen waarop wij systemen ontwerpen, door over te schakelen van het gebruik van hardware op software. Maar de snelheid waarmee microprocessoren zich in de loop der tijd ontwikkelden en door de industrie werden overgenomen, was echt verrassend’, zegt Federico Faggin. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Van 10 micrometer naar 10 nanometer is exact een factor 1000 kleiner...

Intel doet geheimzinnig over het aantal transistors in z'n huidige CPU's. De bewering dat een Core i9 meer dan 200 miljoen transistors heeft klopt, maar is wel aan de zeer zuinige kant. De concurrentie heeft er veel meer, AMD heeft CPU's met meer dan 40 miljard transistors, en de Apple M1 Max heeft er bijna 60 miljard.

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-11-16T09:54:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.