Microsoft gooit oude werkgewoonten overboord

Softwarebedrijf benoemt Shanna Bosmans tot chief hybrid officer (cho)

Shanna Bosmans, chief hybrid officer (cho) Microsoft

Microsoft Nederland heeft Shanna Bosmans benoemd tot chief hybrid officer (cho). Die functie is in het leven geroepen om de transformatie van Microsofts hybride manier van werken te stimuleren. Bosmans richt zich op de interne organisatie, maar hoopt ook klanten mee te nemen in hun zoektocht naar het toepassen van hybride werken dat sinds de pandemie in opkomst is.

Eén van de zaken waarop Bosmans zich richt is het doorbreken van oude gedragspatronen op de werkvloer. De organisatiecultuur moet op de schop. ‘We zijn niet meer dezelfde mensen die begin 2020 naar huis werden gestuurd na de uitbraak van de pandemie’, zegt de kersverse cho. ‘De afgelopen twee jaar is de manier waarop we werk definiëren als onderdeel van ons leven drastisch veranderd.’ Toch ziet ze collega’s terugvallen in oude werkgewoonten nu de beperkingen verdwijnen. ‘Dit komt zowel door de werknemers zelf als door de verwachtingen vanuit de organisatie, die teruggrijpt naar gewoontes uit het verleden. Het is mijn taak dit gedrag aan de kaak te stellen en bij te dragen aan een cultuurverandering.’

People, places, process

Om dat te bereiken is Microsoft begonnen met cultuurverandering die zich richt op drie gebieden: people, places en process. Bij ‘people’ gaat het om 'asynchroon werken' waarbij technologie het mogelijk maakt samen te werken zonder tegelijkertijd in dezelfde ruimte of online-meeting te hoeven zijn. Daarbij ligt de focus op het verbeteren van de harmonie tussen werk en privé. Bij ‘places’ zijn de kantoorruimtes ‘sociale ontmoetingsplekken’ voor fysieke bijeenkomsten geworden. Daarnaast worden vergaderzalen geschikt gemaakt voor hybride meetings. Bij ’process’ gaat het om het creëren van handvatten die managers helpen om werknemers te managen, te coachen en in staat te stellen om gebruik te maken van flexibiliteit in hun werk.

Afspraken

Uit Microsofts 'Work Trend Index-onderzoek 2022' blijkt dat iets meer dan een derde van de Nederlandse werknemers die momenteel hybride werken, het komende jaar volledig op afstand wil werken, maar dat managers zich niet gesterkt voelen om teamnormen te creëren om dit te faciliteren.

Circa twee derde van de managers in Nederland zou willen dat ze meer konden doen om verandering voor hun team te realiseren, maar heeft niet de invloed of de middelen.

Bovendien geeft bijna zestig procent an de managers aan dat het management ‘out of touch’ is met de werkvloer. Nog geen kwart van de werkgevers heeft teamafspraken gemaakt over wanneer, hoe en waarom naar het personeel naar kantoor gaat.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-04-04T12:00:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.