Digital Decade-ambitie van EU lijkt te hoog gegrepen

Het wordt erg lastig de Digital Decade 2030 doelstelling te halen die de Europese Commissie zichzelf heeft opgelegd. Zo moet het percentage Europese bedrijven dat gebruikmaakt van de cloud, binnen acht jaar verdrievoudigen. Momenteel zit de EU op 26 procent, met als doel 75 procent in 2030.

Dit blijkt uit het rapport 'De vooruitgang naar de Digital Decade-ambitie van de EU', dat Deloitte maakte in opdracht van Vodafone. De Europese Commissie zet in op een snelle digitale transformatie, maar in de praktijk ligt het tempo minder hoog. Op bijna alle deelgebieden bestaan nog flinke kloven tussen doelstellingen en resultaten. Zo is er een achterstand van 41 procent bij netwerken met een zeer hoge capaciteit. Doel is hun dekking uit te breiden naar alle huishoudens in de EU. Ook de 5G-dekking laat te wensen over. 

Een enorme belemmering is het gebrek aan ict-specialisten in de 27 EU-lidstaten. Hun aantal moet meer dan verdubbelen om de doelstelling van het digitale decennium te halen. In 2030 dient de EU twintig miljoen ict-specialisten te hebben. In 2020 waren dat er 8,4 miljoen. Het percentage volwassenen met elementaire digitale vaardigheden bedroeg dat jaar 56, terwijl de doelstelling 80 procent is. 

De Europese Commissie meet de digitale volwassenheid van het bedrijfsleven niet alleen af aan het percentage cloudgebruikers maar ook aan een indicator die ‘basic digital intensity’ heet. Daarbij wordt gekeken naar de beschikbaarheid van twaalf verschillende digitale technologieën. In 2021 stond deze score op 60 procent. De doelstelling voor 2030 is 90 procent. De laatste graadmeter is de beschikbaarheid van online publieke diensten. Die was vorig jaar 75 procent. Dat moet 100 procent worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-04-06T16:42:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.