560 miljoen voor digitalisering mbo, hbo en wo

Publieke mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten in Nederland krijgen 560 miljoen euro voor de digitalisering van het onderwijs. Met het geld, beschikbaar gesteld door het Nationaal Groeifonds, verwachten de instellingen een systeemtransformatie in het onderwijs te bereiken, waardoor het beter aansluit op de veranderende samenleving en opleidingsbehoefte.

113 onderwijsinstellingen hadden gezamenlijk een beroep gedaan op het Nationaal Groeifonds. Dit is een investeringsfonds waarmee de rijksoverheid samen met publieke initiatiefnemers investeert in projecten die zorgen voor duurzame economische groei op lange termijn. In totaal is twintig miljard euro beschikbaar, waarvan gisteren vijf miljard werd toegekend. Naast de onderwijsdigitalisering, gaat ook geld naar 27 andere initiatieven, zoals groenewaterstofprojecten en kankeronderzoek.

De samenwerking tussen de onderwijsinstellingen verloopt via het programma Digitaliseringsimpuls Onderwijs. Dit heeft tot doel de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren, de wendbaarheid ervan te vergroten en de digitale vaardigheden van docenten en studenten te verbeteren. Het totale budget van het programma bedraagt 603 miljoen euro. Daarvan is 40 miljoen in natura afkomstig van de onderwijsinstellingen, 3 miljoen van het bedrijfsleven en dus 560 miljoen euro van het Nationaal Groeifonds. Van de bijdrage uit dit fonds is 420 miljoen voorwaardelijk toegekend.

Gezamenlijke infrastructuur

De miljoenen wordt geïnvesteerd in een gezamenlijke ict- en kennisinfrastructuur voor de sector. In de eerste fase richten de onderwijsinstellingen elk een eigen advies- en trainingscentrum in om docenten bij te spijkeren over onderwijsvernieuwing. De centra zullen binnen acht jaar operationeel zijn. Daarnaast verrijzen twee landelijke 'transformatiehubs', waar een bundeling plaatsvindt op het gebied van kennis, innovatie en ontwikkeling. Er worden ook experimenten opgetuigd om complexe vraagstukken op te lossen.

Voor studenten betekent het programma dat ze zich gemakkelijker kunnen inschrijven op onderwijsaanbod van alle instellingen. Alle studieresultaten kunnen ze vervolgens op één plek terugvinden, net als alle leermaterialen.

Het programma Digitaliseringsimpuls Onderwijs is een initiatief van de MBO Raad, Vereniging Hogescholen en Universiteiten van Nederland in samenwerking met Surf, het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO), studentenorganisaties en andere partnerorganisaties. Ook het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) is betrokken.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en het ministerie van Financiën zijn verantwoordelijk voor het Nationaal Groeifonds. De toekenning van de projecten vindt plaats op advies van een onafhankelijke adviescommissie onder leiding van Jeroen Dijsselbloem.

Digitaliseringsimpuls Onderwijs

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-04-15T11:43:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.