Drones speuren succesvol naar ‘sjorren'

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Kustwacht zijn enthousiast over de inzet van drones bij de controles van containerschepen. Dit jaar willen de partijen de operatie dan ook continueren. Drones nemen daarmee de rol over van helikopters.

De instanties hebben in 2022 met drones 44 varende containerschepen gecontroleerd op het vastzetten van de lading. Die controles leverden op 11 schepen overtredingen op. Hierbij ging het om het niet of onjuist vastmaken van containers, dat ‘sjorren’ wordt genoemd. 

ILT-directeur Karin Visser is enthousiast over de controles. ‘Het inzetten van drones is zeer effectief. Het biedt ons de mogelijkheid om overtredingen te constateren, terwijl het containerschip blijft varen. De bemanning wordt dan niet gestoord in hun werk en wij kunnen op deze manier gerichte controles uitvoeren.' De ILT vaart bij de controles normaal gesproken een aantal dagen mee aan boord van schepen van de Kustwacht voor het maken van foto’s.

In 2021 startte de ILT en de Kustwacht een proef met drones. In 2022 werd de inspectie voortgezet en ook in 2023 worden de onbemande vliertuigjes ingezet. Onder die drones hangen kleine camera’s die vanuit de lucht voorbijvarende containerschepen fotograferen. Die foto’s kunnen van dichtbij en op een veilige manier gemaakt worden. Inzet van een helikopter is daardoor niet meer nodig. 

Kustwacht

Inspecteurs van de ILT zijn bij 13 schepen daadwerkelijk aan boord gegaan, nadat eerder met de drone op 21 schepen mogelijke tekortkomingen waren geconstateerd. Op 11 van die 13 schepen werden overtredingen vastgesteld. Daar zagen zij bijvoorbeeld dat de containers niet goed waren vastgesjord of bleek bijvoorbeeld de ladingcomputer een niet goedgekeurde rekenmodule te bevatten of niet overeen te komen met laadregels. Opvallend; acht schepen konden niet worden gecontroleerd aangezien zij al weer uit de haven waren vertrokken of waren doorgevaren.

Ook de Kustwacht is erg blij met de samenwerking tussen het droneteam van de ILT en de Kustwacht. ‘De toch al op zee aanwezige emergency response towing vessels (ertv’s) van de Kustwacht kunnen prima als platform dienen voor drones zoals die van ILT. Daarmee wordt het toezicht op zee op een effectieve en efficiënte manier ingevuld’, meldt plaatsvervangend hoofd operaties bij de Kustwacht, Jan Christiaanse.

.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-03-06T12:20:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.