Startkapitaal voor Twents wijdbandlaser Superlight

Dit artikel delen:
Euro

De Enschedese startup Superlight Photonics ontvangt een startinvestering van de Nederlandse deeptech-investeerder DeepTechXL en Oost NL. De spin-off van Universiteit Twente besteedt het geld aan doorontwikkeling van het wijdbandlaser, dat gebruikmaakt van de kleuren in licht om informatie over te dragen. Dit is in de medische sector, installatietechniek, automobielindustrie en elders interessant.

Het gebruik van kleuren voor dataoverdracht maakt de wijdbandlaser anders dan conventionele lasertechnologie. De techniek kan onder meer worden ingezet voor het maken van 3D-beelden van ogen voor opticiens, ondersteuning van dermatologen bij het opsporen van huidkanker, detectie van scheurtjes in olie- of gasleidingen en om optische veiligheidssensoren in slimme auto's te verbeteren.

Het bedrijf wil de technologie snel in de markt zetten met de hulp van het Nederlandse ecosysteem rond fotonica. In november demonstreert de startup zijn product tijdens een groot fotonica-evenement in Eindhoven. Superlight-oprichter en technisch directeur Haider Zia heeft de techniek achter wijdbandlaser laten patenteren.

ASML, Philips TNO

De investering betreft een zogeheten seed investment, een vroege vorm van investering die meestal plaatsvindt in de beginfase van een bedrijf. Zo'n investering wordt eventueel later gevolgd door verdere rondes, zoals Serie A, Serie B enzovoorts. Het is onbekend hoeveel geld met deze startinvestering is gemoeid.

Bij investeerder DeepTechXL zijn onder meer ASML, Philips, TNO en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) betrokken. Oost NL is de ontwikkelingsmaatschappij van Oost-Nederland en werkt in opdracht van de provincies Gelderland en Overijssel en het ministerie van Economische Zaken & Klimaat (EZK).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Computable NEXT: voor en over tech-startups

Computable NEXT biedt een overzicht van Nederlandse tech-startups en geeft een inkijkje in de bedrijfsontwikkelingen die kenmerkend zijn voor deze jonge ondernemingen.


Vacatures Digital Transformation

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-09-15T16:57:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.