Virtueel, verzekerd netwerk over internet

IP Dynamics heeft een technologie bedacht om via internet een virtueel netwerk te maken. In tien minuten en centraal beheerd bij een ISP.

Bedenker is Hasan Alkhatib, directeur van IP Dynamics en hoogleraar aan de Santa Clara University. Althans dat was hij tot 1998 toen hij besloot zich geheel en al te wijden aan zijn bedrijf en het doceren aan studenten aan anderen over te laten. Toch is Alkhatib de houding niet verleerd: de groep Europese journalisten spreekt hij toe als zitten zij in collegebanken, terwijl hij achter de katheder staat. De werkelijkheid: een kale kamer in een hotel in Campbell waar Alkhatib de nadelen van de huidige generatie IP-gebaseerde intranet virtual private network (VPN) uit de doeken doet alsof vijfdejaars HTS Informatica aan zijn lippen hangen.
Een persoonlijk gesprek brengt uitkomst. Alkhatib zocht een paar jaar geleden een oplossing voor het probleem dat IPv4 te weinig adressen biedt voor het immer uitdijende internet. De nieuwste versie van het internetprotocol (IPv6) is daarvoor bedacht, maar de ceo ziet daar weinig heil in omdat de IP-versies 4 en 6 niet compatibel zijn. Hij verwacht niet dat IPv6 het gaat maken. Vrijwel tegelijkertijd zocht Alkhatib een mogelijkheid om via internet veilige en trefzekere verbindingen te leggen. De queeste resulteerde in een Virtual Domain Network.
Het probleem van een huidig Virtual Private Network is dat de deelnemers aan elkaar zijn verbonden op basis van IP-adressen. Vaak worden die IP-adressen dynamisch toegekend, zodat afgeschermd tweerichtingsverkeer binnen een VPN niet mogelijk is. Je weet immers niet wie welk IP-adres heeft. Alkhatib heeft dat opgelost door het netwerk te bouwen op grond van internetadressen: aan elkaar geklonken via het VDN. Zolang een lid van een netwerk toegang heeft tot internet is hij onderdeel van het virtuele netwerk. De technologie is gebaseerd op Domain Name Routing dat het mogelijk maakt de traditionele band tussen een computer en de enorme overvloed aan tijdelijke IP-adressen te verbreken. Niet de welbekende, cijferige adressen symboliseren de VDN-leden, maar adressen als http://jan.verkoop.vnu.nl of mike.redactie.vnu.nl. Zij weten zich aan elkaar verbonden via het Virtual Community Network: een virtueel bovenliggend netwerk dat wordt gevormd door een subnet met domeinnamen en dezelfde karaktertrekken heeft als een lokaal werkgroep netwerk met dit verschil dat het zich uitstrekt over internet en verder (extranetten). Toepassingen zijn onder meer rechtstreekse samenwerking, toegang op afstand, het delen van bronbestanden, erp en crm.
Het grootste voordeel is wel dat een VDN in luttele minuten is samengesteld in plaats van de uren, soms dagen die gemoeid zijn met de vorming van een VPN.
IP Dynamics heeft software ontwikkeld voor ISP's om dergelijke VDN's aan te bieden. De technologie is natuurlijk ook bruikbaar bij grote, wereldomvattende bedrijven.
Een VDN bestaat uit een VDN-server, een centraal systeem dat de bovenliggende VPN's samenstelt en beheert; een VDN gateway (een gateway bij een ISP om afgesloten bedrijfsnetwerken te integreren) en VDN ledensoftware (client software om veiligepeer-to-peer communicatie en mobiliteit voor de VPN-leden mogelijk te maken). De laatste twee onderdelen zijn optioneel.
Meer informatie:http://www.ipdynamics.com

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-19T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.