Microsoft biedt AMD-virtualisatie met Virtual Server

Microsoft geeft zijn Virtual Server 2005-software ondersteuning voor AMD's processorinstructies voor virtualisatie. De softwareproducent voegt de toegezegde ondersteuning nu toe in de tweede bèta van Service Pack 1 (SP1) voor Release 2 (R2) van zijn virtualisatieserversoftware.

De ondersteuning voor de virtualisatie-instructies in AMD's Opteron-processoren volgt op die voor Intels instructieset. De twee x86-processorproducenten volgen namelijk elk een eigen koers wat betreft het faciliteren van virtualisatie in hun chips. Microsoft voegde in bèta 1 van R2 SP1 al ondersteuning voor Intels virtualisatie-steun toe. De instructies ín de processoren moeten het prestatieniveau verhogen en betere isolatie van virtuele machines en bijbehorende geheugengebieden verzorgen.

Daarnaast biedt de aanstaande opwaardering voor Virtual Server 2005 nog andere verbeteringen. Dit zijn integratie met Microsofts beheeromgeving Active Directory, toevoeging van automatische backuptechnologie Volume Shadow Service, en ondersteuning van offline virtuele harde schijven.

Met Volume Shadow Service hoeft een virtuele machine niet offline te gaan voor een backup, maar maakt het systeem snapshots – van zowel de virtuele als de onderliggende fysieke server. Met het laatstgenoemde nieuwe snufje is het mogelijk bestanden op een virtuele harde schijf te wijzigen, zonder de bijbehorende virtuele machine te starten. Dit vormt een beheervoordeel maar tegelijkertijd een mogelijk beveiligingsnadeel.

De definitieve versie van de update voor Microsofts virtualisatiesoftware, die sinds kort gratis beschikbaar is, moet in het eerste kwartaal van komend jaar gereed zijn. Tegen de tijd dat de software uitkomt, is Windows Vista toegevoegd aan de lijst ondersteunde gast-besturingssystemen. Vista is de volgende versie van Windows' desktopuitvoering en komt in november uit voor zakelijke gebruikers en in januari voor consumenten. Microsoft verwerkt de virtualisatiesoftware in de volgende versie van Windows' serveruitvoering (codenaam Longhorn Server) die in de loop van komend jaar uit moet komen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-09-04T14:06:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.