Microsoft stelt virtualisatie-diskformaat open

Microsoft deelt de specificatie voor zijn virtualisatie-diskformaat om interoperabiliteit met andere software te verzekeren. De Windows-producent deelt zijn Virtual Hard Disk (VHD) onder zijn nieuwe royaltyvrije OSP-licentie (Open Specification Promise).

OSP dient de ontwikkeling en acceptatie van webservices, maar nu dus ook van virtualisatie, te bevorderen. Microsoft heeft deze nieuwe licentievorm vorige maand onthuld en er gelijk vijfendertig webservices-specificaties onder geschaard. De softwareproducent belooft elke individuele ontwikkelaar en elk bedrijf gratis gebruik van zijn gepatenteerde technologie, voor nu en voor de toekomst. Dit moet ook eventuele zorgen wegnemen over de dreiging van lock-in van bedrijfsdata in het nieuwe virtualisatie-bestandsformaat.

VHD omvat een enkel bestand waarin dan een gevirtualiseerd besturingssysteem compleet met instellingen en applicaties is opgenomen. Het formaat is al sinds mei 2005 beschikbaar. Deze technologie is voortgekomen uit de Virtual PC- en Virtual Server-software die Microsoft in handen kreeg met de uitkoop van virtualisatiepionier Connectix.

Het virtuele diskformaat is in gebruik bij de huidige 2004- en 2005-versies van die software en dient ook als basis voor de virtualisatielaag (Hypervisor) die Microsoft inbouwt in Longhorn Server, de servertegenhanger van Windows Vista. Het bedrijf werkt daarvoor ook samen met open source-leverancier Xensource. Tot op heden hebben – naast Xensource – al zestig partners getekend voor de VHD-specificatie, waaronder BMC Software, Brocade, Network Appliance, Fujitsu-Siemens en Diskeeper. Microsoft verwacht dat het openstellen van VHD de verkoop van virtuele servers bevordert, om dit jaar uit te komen op 500.000 gevirtualiseerde servers. Onderzoeksbureau IDC schat dat dit tegen 2009 is gegroeid naar 1,2 miljard stuks.

Virtualisatie-marktleider VMware stelde eerder dit jaar al zijn virtualisatieformaat VMDK (Virtual Machine Disk Format) beschikbaar en ziet dan ook geen brood in Microsofts gelijksoortige stap. Woordvoerders van VMware zijn wel positief over de gang naar meer openheid, maar stellen dat Microsoft nu zeer beperkende voorwaarden heeft toegevoegd aan de VHD-gebruiksovereenkomst. Dit zou juist interoperabiliteit beperken, aldus VMware. Het bedrijf pleit voor een echt open source virtualisatie-formaat, dat dan beheerd moet worden door een onafhankelijke organisatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-10-18T12:32:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.