BEA stort zich ook op virtualisatie

Virtualisatie zit op x86-servers middenin de hype. Zelfs een middleware-leverancier als BEA stort zich er nu op. Java draait directer op de hardware.

BEA Systems kondigt op de BEAworld-conferentie in Peking aan dat het met een virtualisatieproduct komt. Martin Percival, Europees technical evangelist bij BEA, legt aan Computable uit dat het gaat om Java dichter op de serverhardware te draaien. "Dus zonder besturingssysteem eronder. We hebben hiervoor hecht samengewerkt met Intel en VMware."

Prestatiewinst
Laatstgenoemde draagt zijn Hypervisor-technologie bij waardoor BEA nu zijn Java-serversoftware nagenoeg direct op de x86-hardware kan draaien. "Bovenop de virtualisatie - en onder de JVM - draait ook geen besturingssysteem", bevestigt Percival. "Je kunt hierdoor minstens twee keer het aantal JVM's draaien op dezelfde hardware. Of twee keer minder servers inzetten, voor dezelfde workload."

Naast pure prestatiewinst kijkt BEA ook naar beheer. "De TCO kan over een periode van drie jaar met 40 procent omlaag." In een volgende versie komen meer uitgebreide mogelijkheden voor beheer, ook van andere Java-serversoftware en gekoppelde software. Percival noemt producten van IBM en Oracle als concrete voorbeelden. Dat Control Center van BEA komt later in 2007, vertelt hij.

Meer Hypervisors
In het komende jaar gaat BEA ook kijken naar Hypervisor-technologie van andere leveranciers. "We willen er meer; klanten willen immers keuze." Percival bevestigt Xen en laat zich ook de naam van Red Hat ontvallen. Microsoft werkt ook Hypervisor-technologie, maar wil die inbouwen in Windows. Daarmee is die optie minder interessant, erkent de BEA-topman.
De samenwerking met Intel betreft diens semi-64-bit x86-chips, maar de virtualisatie werkt ook op AMD-chips. "VMware werkt met beide en volgt hun hardware-matige ondersteuning voor virtualisatie." De twee processorproducenten bewandelen namelijk verschillende, niet-direct compatibele paden voor de ondersteuning van verdergaande virtualisatie in hun chips.

Raw Iron
Dit nieuwe initiatief van BEA doet experts denken aan het Raw Iron-plan dat Oracle-ceo Larry Ellison lang geleden lanceerde. Dat omvatte het draaien van de Oracle-database direct op de kale hardware. Percival is ook bekend met dit nooit van de grond gekomen Ellison-plan. "Laten we niet ruzieën over timing; ons project loopt al jaren en heette lang geleden intern al Bare Metal", lacht hij. Het idee is in wezen goed, maar virtualisatietechnologie was toen nog niet zo ver gevorderd als nu, stelt hij. Oracle is niet betrokken bij BEA's stap in virtualisatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-12-13T07:20:00.000Z Jasper Bakker