Virtualisatie steelt show op Citrix iForum

XenSource was het laatste puzzelstuk in een strategie die Citrix' CEO Mark Templeton in 2002 initieerde. Het Citrix dat zich in Las Vegas presenteerde op de iForum App Delivery Expo was een nieuw bedrijf met een bredere ambitie.

De recente overname van XenSource maakte Citrix in een klap de grote rivaal voor virtualisatiemarktleider VMware. Xen werkte nauw samen met Microsoft aan het Viridian virtualisatieplatform voor Windows Server 2008. Die samenwerking was voor Citrix een belangrijke reden de open source-hypervisor over te nemen. "We zijn een Microsoft-bedrijf", zegt Citrix' hoofd bedrijfsontwikkeling David Jones. "Ons bedrijf is gebouwd op omarming van en uitbreiding op Microsoft en dat geldt ook voor Viridian." XenSource bestaat volgens Jones voor de helft uit Microsoft-veteranen.

Virtualisatie stal deze week de show op Citrix iForum in Las Vegas. Xen Enterprise 4.0 werd omgedoopt tot Citrix XenServer. Dell gaat Xens hypervisor inbouwen in zijn PowerEdge Servers. Citrix' CEO Mark Templeton onthulde XenDesktop als eerste mashup van Xen- en Citrix-code. XenDesktop verschijnt in de eerste helft van 2008, misschien op de volgende iForum in mei in Houston. Een Tech Preview Kit is begin november te downloaden van citrix.com/xendesktop.

Server-based computing

Je zou bijna vergeten dat Citrix zich ooit toelegde op ‘server-based computing'. Sbc was applicaties vanuit het datacentrum over het ica-protocol (independent computing architecture ) opdienen aan ‘thin clients'. Citrix legde ook de basis voor Windows Terminal Services. In 2002 verbreedde Mark Templeton de missie tot "applicatietoegang". Sinds vorig jaar hanteert Citrix de term "applicatielevering" (App Delivery). Citrix herdefinieerde zijn markt en vulde de afgelopen vijf jaar zijn trucendoos aan met een serie gerichte overnames, van Expertcity (GoToMyPC) en Netscaler tot Ardence en XenSource dit jaar.

Citrix XenDesktop is de culminatie van die ontwikkeling. Het product koppelt de ica-gebaseerde Citrix Desktop Server met Xens virtualisatie en Ardence Server, eerder deze maand omgedoopt tot Citrix Provisioning Server. Met Ardence' technologie zijn tot honderd volledige desktop-pc's vanaf een server over het opslagnetwerk naar de eindgebruikers te streamen. Een demonstratie van XenDesktop op de tweede congresdag paste ook webversneller Netscaler toe. Geheugen en cpu-niveaus voor elke virtuele desktop waren met XenCenter binnen Citrix Access Management Console apart in te stellen.

De technologie maakt het mogelijk hosted desktops als online dienst te leveren. Citrix heeft echter geen plannen om verbruiksmeting en afrekening aan het XenDesktop-product toe te voegen. Hoofd leveringssystemen Gordon Payne denkt dat voorlopig alleen kleinere bedrijven interesse voor webapplicaties zullen hebben. "Het duurde ook jaren voor grotere bedrijven het software als service-model accepteerden", zegt Payne. "Je zult van ons geen groot strategisch initiatief in die markt zien."

Webapplicaties

David Jones sluit het niet bij voorbaat uit. "We zijn dankzij Citrix Online behoorlijk goed in dat online spul," zegt hij. Citrix Online was voorheen Expertcity. Een product voor hosted desktop-dienstverlening zou aanpassingen in de licentiestructuur vereisen. Licenties zijn nu al een discussiepunt tussen Citrix en Microsoft. Technisch is het volgens Jones niet moeilijk het gebruik van virtuele desktops te meten en daarop af te rekenen. Verschillende Citrix-klanten hebben dat zelf intern al geïmplementeerd. "Maar het is nog te vroeg", oordeelt Jones.

Is Citrix' oorspronkelijke SBC-productcategorie achterhaald door webapplicaties in de browser? Mark Templeton stelt dat webapplicaties ook leveringsknelpunten hebben. Het is volgens de ceo goed mogelijk daarop toegevoegde waarde te bieden. "Anders zouden we niet regelmatig bij Google, Yahoo, eBay of Amazon over de vloer komen." Met name Netscaler geeft Citrix een ingang bij de grote online dienstverleners. Templeton belooft zeer actief in de web 2.0 wereld te worden, met meer investeringen zoals de recente overname van XML-versneller Quicktree.

Softwaretelefoons

Citrix presenteerde op iForum ook enkele aanvullingen op Presentation Server. SmartAuditor is een nieuwe optie in Citrix' kernproduct. De software registreert wat de eindgebruiker op zijn pc doet en stuurt de data naar een opslagsysteem. Een andere aanvulling is PowerSmart dat het gebruik van serverbronnen bijhoudt en machines uitschakelt waar dat mogelijk is.

EasyCall geeft eindgebruikers die met de muis over een telefoonnummer gaan een popup die rechtstreeks telefonische verbinding biedt. Volgens Gordon Payne komt Citrix daarmee tegemoet aan de vraag om softwaretelefoons op Presentation Server te draaien. EasyCall vermijdt echter de complexiteit van voice over IP (VoIP) in gevirtualiseerde omgevingen en laat het bestaande telefoonsysteem, PBX of VoIP, de verbinding uitvoeren. "We zien dat als de perfecte manier om communicatiefunctionaliteit te bieden zonder de klant tot één VoIP oplossing te dwingen", zegt Payne.

Citrix iForum 2007 Las Vegas

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-10-26T10:55:00.000Z Peter Verkooijen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.