Xen en netwerktechnologie domineren Citrix Synergy

virtualisatie xen

Citrix onthulde deze week op het Citrix Synergy-congres in Houston het eerste desktopvirtualisatieproduct op basis van de vorig jaar overgenomen Xen hypervisor. Presentation Server raakt op het tweede plan achter virtualisatie en netwerkapparatuur.

Marktleider VMware krijgt voor het eerst concurrentie voor VDI (Virtual Desktop Infrastructure). XenDesktop wordt het nieuwe vlaggeschipproduct van Citrix. De overname van XenSource afgelopen oktober versnelde de transformatie van het server-based computing bedrijf uit Florida naar een bredere platformspeler met een nieuw hoofdkantoor in Silicon Valley.

Citrix introduceert XenDesktop met vijf edities. De gratis Express Edition ondersteunt virtuele machines voor maximaal tien gebruikers. De Enterprise en Platinum-edities geven een gratis licentie voor XenApp weg. XenApp is de nieuwe naam voor Citrix' oude vlaggeschip Presentation Server, dat eerder door het leven ging als WinFrame en MetaFrame.

Wijkversterker

XenApp is nu met XenDesktop onderdeel van Citrix Delivery Center. De nieuwe merknamen moeten een eind aan de verwarring maken. "Het wordt een stuk gemakkelijker nu de helft van de namen met Xen begint", belooft marketinghoofd Wes Wasson. De huidige versie 4.5 van XenApp werkt niet op Windows Server 2008. De volgende versie, codenaam Delaware, verschijnt pas in oktober.

Netwerktechnologie was de andere rijzende ster op Citrix Synergy. Op de eerste congresdag presenteerde CEO Mark Templeton met Microsofts serverhoofd Bob Muglia de Citrix Branch Repeater. Het netwerkapparaat combineert Windows Server met caching en WAN-optimalisatietechnologie van het in 2006 overgenomen Orbital Data. Templeton vergelijkt de Branch Repeater met een wijkversterker van een kabelbedrijf, met applicaties in plaats van tv-programma's.

Citrix heeft een merkwaardige symbiotische relatie met Microsoft. De bedrijven wisselen veel technologie uit, maar Citrix moet Microsoft altijd een paar stappen voor zien te blijven. Na de zomer lanceert Microsoft zijn eigen Hyper-V hypervisor gebaseerd op Xen. Microsofts SoftGrid product, gebaseerd op het in 2006 overgenomen Softricity, overlapt deels met XenApp.

Cloud computing

Mark Templeton sluit niet uit dat SoftGrid op den duur functionaliteit in XenApp gaat vervangen. "Toen Microsoft hun overname van Softricity bekendmaakte, was ons eerste verzoek daar een platform voor ons van te maken", aldus Citrix' topman. Voorlopig blijft de app streaming-technologie in XenApp volgens Templeton volwassener dan SoftGrid.

Intussen kijkt Citrix al voorbij virtualisatie naar de opkomende webapplicatiemarkt. Citrix presenteerde een alliantie met Akamai, een netwerkbedrijf dat oorspronkelijk online video optimaliseerde, maar nu uitbreidt in levering van zakelijke applicaties. Citrix draagt de in 2005 overgenomen webversneller NetScaler bij aan de samenwerking. NetScaler gaf Citrix al een rol in de nieuwe cloud computing infrastructuren van bedrijven als Amazon en Google.

"Je kunt niet bestaande applicaties onveranderd in die omgevingen draaien", zegt Microsofts Bob Muglia over Amazon en Google. Met Citrix virtualisatietechnologie zijn traditionele applicaties wel vanaf de server aan te bieden. Dat geeft Microsoft tijd voor een "verschuiving in het applicatiemodel" die volgens Muglia vijf tot tien jaar zal kosten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Na de zomer lanceert Microsoft zijn eigen Hyper-V hypervisor gebaseerd op Xen."
Dat laatste klopt niet. Hyper-V is zeker niet gebaseerd op Xen, al is er wel goed naar het concept van Xen gekeken. Wel is het mogelijk om Xen VM's op HyperV te draaien.

Mark, Microsoft heeft in de ontwikkeling van Hyper-V zeer nauw samengewerkt met Xen. Zie ook de opmerkingen van Mark Templeton en Simon Crosby hierover in de video. Microsofts Bob Muglia zei in de persconferentie dat de open source licentie de belangrijkste reden was waarom Microsoft niet gewoon Xen gebruikt. Hyper-V is Microsofts 'eigen hypervisor', maar wel degelijk 'gebaseerd op Xen'.

Ja, Microsoft heeft zeer nauw samengewerkt met Xen(Source, wat nu Citrix is), maar dat wil niet zeggen dat Hyper-V gebaseerd is op Xen.
Je geeft het zelf ook al aan: GPL licentie op de Xen-basis(dus niet de Xen-Source management tools) staat dit niet toe.
Aangezien je me aan het twijfelen hebt gebracht heb ik het even nagezocht: http://blogs.technet.com/windowsserver/archive/2007/12/20/Xen-in-the-Windows-kernal_3F00_-Ha_2D00_ha.aspx.
Hyper-V is dus niet gebaseerd op Xen.

Nou ja, ze hebben het concept 'overgeschreven'. Valt wel op dat MS zelf steeds meer XEN roept als ze het over hun hypervisor hebben

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-05-23T10:38:00.000Z Peter Verkooijen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.