Geen extra Microsoft-licentie bij virtualisatie

Dit artikel delen:
Servervirtualisatie

Vanaf 1 september kunnen gebruikers hun Microsoft-serversoftware met behulp van virtualisatie verplaatsen van de ene host naar de andere zonder daarvoor extra licenties te kopen. De softwaregigant past zijn beleid aan.

Microsoft neemt afstand van het licentiebeleid waarbij bedrijven een extra licentie moeten betalen als zij serversoftware via virtualisatie verplaatsen van de ene hostcomputer naar de andere. "Ondernemingen zijn druk bezig hun ict-zaken dynamischer te maken en gebruiken daarvoor virtualisatie als belangrijkste strategie", zegt virtualisatiemanager Zane Adam van Microsoft. Zijn bedrijf onderkent dat en past zijn licentiebeleid en productondersteuning daarop aan.

SQL Server 2008

Voor 41 servertoepassingen schrapt de softwaregigant de verplichte additionele licentie als ze van de ene naar de andere computer worden verplaatst. Daaronder bevinden zich bepaalde versies van SQL Server 2008, Exchange Server 2007, Dynamics CRM 4.0, SharePoint Server 2007 en de System Centerproducten.

Gebruikers mogen de toepassingen vanaf 1 september 2008 zonder extra licentiekosten verhuizen tussen verschillende hostcomputers. Voorheen moesten ze per fysieke hardwarelocatie betalen, wat de flexibiliteit beperkte.

Lees ook

Een heldere uiteenzetting van alle mogelijkheden van virtualisatie is te lezen in het artikel Virtualisatie in vogelvlucht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Twee keer betalen voor het zelfde, daarvoor zijn bepaald onvriendelijke namen te bedenken.

Te doen alsof MS nu grootmoedig is, beschouw ik als tamelijk schijnheilig.

In principe kan men betwijfelen of het 2 maal berekenen rechtmatig is, de klanten die dat ooit betaald hebben zouden hun geld terug moeten vragen.

"wat de flexibiliteit beperkte"

Het mooie van virtualisatie is dat je vaak je serverpark kunt omgooien en zo dynamisch kunt omgaan met je computing power. goed dat MS dat nu ook inziet, jammer dat het nog niet zo was.

Typisch dat je per 1 sep dus wel Exchange, SQL en Sharepoint virtueel mag verplaatsen, maar voor het Windows OS moet je wel nog steeds meerdere licenties kopen.

Voor de grap eens gaan kijken naar Oracle licenties, dan val je helemaal om van wat ze durven te vragen.
En wat wordt er vervolgens WEL wordt ondersteund tegen een heel andere prijs? Juist, de zojuist zelf geintroduceerde virtualisatie-software.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-08-20T10:50:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.