Virtualisatie blijft toon aangeven tot 2012

Dit artikel delen:

Virtualisatie is niet een hype van dit moment, maar een fundamentele trend die een impact heeft op alle aspecten van ict. Dit zeggen analisten van onderzoeksbureau Gartner, die voorspellen dat virtualisatie nog tot 2012 de toon aangeeft voor ict.

Het virtualiseren van ict-middelen zoals servers, storage en ook desktopapplicaties is de grootste trend in de ict en blijft dat tot 2012. Onderzoeksbureau Gartner voorspelt dit. Virtualisatie raakt alle aspecten van ict en zorgt voor fundamentele veranderingen, aldus analisten van het bureau.

Het verandert de wijze waarop ict wordt beheerd, maar ook aangeschaft en uitgerold. Dat verandert weer hoe bedrijven hun ict-gebruik plannen en hoe ze daarvoor worden gefactureerd. Een voorbeeld hiervan is de huidige cloud-trend, of saas (software as a service), waarbij ondernemingen hun gebruik van ict-middelen per maand kunnen uitbreiden of inkrimpen én per maand daarvoor betalen.

Nieuwe concurrentieslag

Doordat virtualisatie zo diep ingrijpt in ict en het bedrijfsgebruik daarvan, veroorzaakt het ook flinke veranderingen in de aanbieding daarvan. Gartner signaleert een nieuwe concurrentieslag waarbij naast softwareleveranciers ook aanbieders van infrastructuur vechten om een graantje mee te pikken in de veranderende markt.

Consolidaties staan daarbij op stapel, aldus Gartner. De recente aankoop van XenSource door Citrix is daar al een voorbeeld van. Vanuit de hosting- en telecomhoek komt Parallels. Die leverancier is vooral bekend van de gelijknamige desktopvirtualisatiesoftware voor de Mac, maar levert ook al de Virtuozzo-software voor servers. De eerste versie verscheen in 2001 voor Linux en in 2005 is ondersteuning voor Windows toegevoegd.

Orthodoxe leer

Analist Philip Dawson van het onderzoeksbureau merkt nog wel op dat virtualisatie eigenlijk niet nieuw is. "Het is amper een nieuw concept; storage wordt al jaren gevirtualiseerd, hoewel dat voornamelijk gebeurt binnen het productbereik van elke individuele leverancier. Daarnaast zijn netwerken ook gevirtualiseerd."

De huidige virtualisatie van standaard x86-servers en ook desktops zorgt echter voor een verdere verspreiding en daarmee grotere veranderingen. "De traditionele, orthodoxe ict-leer wordt nu bedreigd en dat verandert de manier waarop bedrijven werken met hun ict."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Er staat: "Onderzoeksbureau Gartner voorspelt dit."
Wauw!
Er zit een 'voorspeller' op de zetel van onze lieve heer in de ICT.
Misschien kan 'Gartner' ook voorspellen 'tot hoever' en 'tot wanneer' de huidige crediet-crissis aanhoud en/of ophoud, dat lijkt me veel nuttiger dan aan te geven of iets wel of niet een hype is, en tot hoe lang dat duurt, wat een nutteloze info zeg...

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-10T09:20:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.